Vastgoedman Lips dient claim in bij Propertize

Vanuit zijn toevluchtsoord Dubai probeert de failliete zakenman Roger Lips 5 miljoen te halen bij de vastgoedtak van SNS Reaal. Een van zijn bedrijven zou te veel hebben afgelost.

Winkelcentrum The Wall langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, het bekendste project van Lips.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

De failliete vastgoedondernemer Roger Lips eist nog circa 5 miljoen euro van Propertize, de voormalige vastgoedtak van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Dat blijkt uit een dagvaarding in een bodemprocedure die de advocaat van de ondernemer heeft ingediend. Lips is van plan later nog een schadeclaim tegen de bank in te dienen van 'zeker 100 miljoen euro'.

Lips heeft een stichting opgericht voor de claims en schadevergoedingen die zijn bedrijven volgens hem nog tegoed hebben. De 5 miljoen euro die Lips nog meent tegoed te hebben, komt uit de aflossing van een lening door een bedrijf van Lips voor een project in Haarlem. Lips stelt dat hij te veel heeft afgelost. Lips claimt tevens in de dagvaarding dat zijn bedrijf ten onder is gegaan door toedoen van Propertize, wat voorheen SNS Property Finance heette.

Moedwillig kapot gemaakt

De hele kwestie draait om afspraken die Lips in 2012 met SNS Property Finance maakte. Door de crisis daalde de waarde van het vastgoed en kregen de bedrijven van Lips ook minder huurinkomsten binnen. Daardoor kon het bedrijf niet meer aan alle verplichtingen voldoen. Ook SNS Reaal was door de leningen van de vastgoedtak in grote problemen geraakt.

De partijen spraken af dat het bedrijf van Lips de tijd zou krijgen om de leningen af te lossen en daarvoor vastgoed zou verkopen. Die afspraak werd vervolgens door SNS opgezegd omdat Lips zich volgens de bank niet aan een aantal voorwaarden had gehouden. Lips bestrijdt dit en zegt dat SNS zijn bedrijf moedwillig kapot heeft gemaakt.

Lips is vooral bekend van het rode winkelcentrum The Wall langs de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Hij was met zijn bedrijf de grootste klant van de vastgoedtak van SNS Reaal, met een krediet van circa 400 miljoen euro.

Faillissementsgijzeling

Lips ging in april 2013 failliet, nadat ABN Amro om zijn faillissement had gevraagd. De ondernemer bracht in september dat jaar vervolgens 24 dagen in de gevangenis door, niet vanwege een strafzaak, maar omdat hij volgens de curatoren weigerde informatie over zijn vermogen te verstrekken. Met deze zogeheten faillissementsgijzeling kunnen curatoren iemand dwingen om inlichtingen te verstrekken.

Lips kwam vrij, maar moest om dezelfde reden in december opnieuw de gevangenis in. Voor het zover kwam, verdween Lips naar Dubai, waar hij nu nog zit. Van daaruit strijdt hij tegen zijn faillissement en probeert hij aan te tonen dat hij door SNS kapot is gemaakt.

Een woordvoerder van Propertize liet weten dat het bedrijf de dagvaarding dinsdag heeft ontvangen. 'De inhoud zijn we nu aan het bestuderen. Tot die tijd doen we geen inhoudelijke mededelingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden