Varoufakis rekent af met media

'Wekenlang werd een stroom leugens over mij uitgestort als een op hol geslagen riool.' De Griekse minister Yanis Varoufakis nam het pinksterweekeinde te baat om af te rekenen met alles wat 'zelfs gerespecteerde media' afgelopen maanden over hem schreven.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Varoufakis Beeld afp
VaroufakisBeeld afp

Op zijn weblog en in een interview met de BBC kwam hij terug op de mislukte top van de Eurogroep in Riga eind april. Media doopten de conferentie 'rumble of Riga' nadat anonieme bronnen hadden gezegd dat Varoufakis over de rooie ging toen zijn collega's hem uitmaakten voor 'tijdverspiller', 'gokker' en 'amateur'. Zijn regering zou hem daarna 'op een zijspoor' hebben gezet.

Verbaasd

Groteske nonsens, schrijft Varoufakis. 'Mijn collega's hebben me steeds met respect behandeld en ik ben nog steeds het hoofd van de Griekse delegatie.' Hij verbaast zich ook over de ophef die ontstond nadat hij zich vorige week in The New York Times had laten ontvallen dat een opname die hij heeft gemaakt van de besloten bijeenkomst, zijn gelijk bewijst. 'Zonder ook maar een miniem excuus voor de onzin die ze hebben gepubliceerd, begonnen diezelfde media me nu weg te zetten als een intrigant die de vertrouwelijkheid van de Eurogroep had verraden.'

Hij heeft delen van de top op zijn telefoon opgenomen, schrijft hij. 'Omdat er geen notulen werden gemaakt en ik wel precies aan mijn regering en parlement wil overbrengen wat gezegd is.' Maar hij heeft de fragmenten nooit gelekt.

En aan 'mijn mede-Europeanen' schrijft hij: 'Het is misschien tijd dat wij iets sceptischer worden over de journalistiek waarvan we afhankelijk zijn. En dat we Europese instituties aan de kaak stellen die beslissingen van monumentaal belang nemen zonder dat notulen worden gemaakt, laat staan gepubliceerd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden