Varkenspest lijkt zich uit te breiden via besmet sperma

Op een boerderij in het Limburgse Nederweert is dinsdag een geval van varkenspest ontdekt dat zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door besmet varkenssperma....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Het bericht heeft tot paniek geleid onder de Nederlandse varkensboeren. Het einde van de epidemie lijkt verder weg dan ooit. 'We zijn zeer verontrust', zei dinsdagavond directeur J. van Vught van KI-bedrijf CVZ, waarvan het station in Wanroy deel uitmaakt.

Wetenschappers gingen er tot nog toe vanuit dat de varkenspest niet via sperma kan worden overgebracht. Dat was ook de reden dat KI-stations van de vervoersverboden waren uitgezonderd. Volgens het ministerie van Landbouw is na het bekend worden van het eerste geval van varkenspest zelfs nog sperma naar het buitenland gegaan. Maar volgens Van Vught is van de twee besmette KI-stations in Venhorst en Wanroy geen sperma meer geëxporteerd. Wel is normaal geleverd aan de rest van Nederland, met name aan Limburg, Brabant en Zeeland.

De KI-bedrijven in Wanroy en Venhorst werden bovendien beschermd door strenge hygiënische maatregelen, zodat besmetting van buitenaf voor bijna onmogelijk werd gehouden. Begin maart is evenwel op beide bedrijven varkenspest geconstateerd. Zeven KI-beren in Wanroy hadden de ziekte.

Van Vught: 'De veronderstelling dat varkenspest niet door sperma kan worden overgebracht, was gebaseerd op empirisch onderzoek. Maar deze varkenspest-variant heeft ons wel voor meer raadsels gezet. De incubatietijd van de ziekte is ook al veel langer gebleken dan normaal.'

Van Vught kon gisteravond niet exact aangeven hoeveel bedrijven de laatste maanden nog sperma van de besmette KI-stations gekregen hebben. 'Maar er gaat in zo'n bedrijf dagelijks sperma uit', stelde hij. Waarschijnlijk ligt het aantal op vele tientallen. Daaronder is zeker een aantal topfokkerijen in noord-Nederland. Alle bedrijven worden onderzocht. Van Vught: 'We moeten nu maar afwachten.'

Omdat Nederweert nog niet binnen een geldend vervoersverbod viel, heeft het ministerie rond de besmette boerderij een nieuw vervoersverbod afgekondigd. De Europese Commissie heeft Nederland vorige week in verband met de besmetting van de KI-stations al een totaal exportverbod van levende varkens opgelegd. De angst onder varkensboeren is dat de EC bij uitbreiding van de pest uiteindelijk ook de uitvoer van varkensvlees verbiedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden