Varkenspest drukt economische groei met bijna een half procent

Een varken levert de Nederlandse economie behalve een hoop mest normaal gesproken honderd gulden op. Dan moet het wel een varken zijn dat geen pest in zijn lijf heeft....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vermenigvuldig dit bedrag met het totale aantal varkens dat dit droeve lot beschoren is en de rekening loopt op tot 2,5 miljard gulden. 'Dat bedrag moet betaald worden uit de Nederlandse economie', zegt Herman Stolwijk van het Centraal Planbureau, de maker van deze rekensom. De schadepost van 2,5 miljard gulden staat gelijk aan een verlies aan economische groei van bijna een half procent.

Dit is veel, afgezet tegen het belang van de varkenssector voor de Nederlandse economie. Als alles bij elkaar wordt opgeteld dan staat de sector voor net iets minder dan 1 procent van de hele economie. 'Daar zit ook een deel van het veevoer, de handel, het transport en de vleesverwerking in', zegt Stolwijk.

Dat zo'n kleine sector zulke grote gevolgen kan hebben voor de economische groei heeft alles te maken met het doorfokken van de varkens. Dat doorfokken gebeurt nog op grote schaal, afgezien dan van het gebied rond Venhorst en Odiliapeel, waarvoor een fokverbod geldt.

Een gezond varken dat normaal wordt geëxporteerd of geslacht levert de Nederlandse economie honderd gulden op. Wordt dit varken niet gefokt dan kost dit honderd gulden.

Een varken dat in een pestgebied wordt geboren is een veel grotere schadepost. Net als voor het gezonde varken moet voor dit beest voer uit het buitenland worden geïmporteerd, wordt stroom verbruikt en worden andere kosten gemaakt. Dat is alles bij elkaar zo'n tweehonderd gulden. Bij het gezonde varken worden deze kosten meer dan goedgemaakt bij de verkoop, bij het pestvarken echter niet want het beest wordt niet verkocht maar vernietigd. Schade: driehonderd gulden per varken.

Dat de vernietingsbedrijven het extra druk hebben, levert de Nederlandse economie uiteindelijk ook niets op, vindt Stolwijk. Het is voor deze bedrijven wel extra productie, maar de opbrengst van hun product is waardeloos. De productiekosten die zij maken moeten wel worden vergoed en daar draait de hele Nederlandse economie voor op.

Ware het niet dat er ook nog Brussel is. Al vanaf het begin heeft minister Van Aartsen van Landbouw bij de Europese Unie om geld gevraagd en die is hem ook royaal toegezegd. De precieze omvang van deze hulp staat nog niet vast, maar volgens Stolwijk kan het bedrag wel eens in de buurt van de 1,5 miljard gulden uitkomen. Resteert een schadepostje van een miljard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden