Varkenspest drukt economische groei dit jaar met half procent

De varkenspest drukt de economische groei dit jaar met een half procent. Door het productieverlies in de varkenssector komt de groei over 1997 uit op ongeveer 3 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat de schade van de varkenspest in het derde kwartaal op een kleine miljard gulden, wat ongeveer een half procent scheelt in de groei in het derde kwartaal. Daarnaast heeft een aantal bedrijven indirecte schade opgelopen door de pest, waardoor het groeipercentage nog iets verder wordt gedrukt.

Ook in het vorige kwartaal drukte de varkenspest de groei met een half procent. De besmetting brak begin dit jaar uit. In de eerste drie maanden bleef de schade daardoor nog beperkt. Het effect in die periode wordt door het CBS berekend op 0,1 procent. De varkenspest zal de groeicijfers ook volgend jaar weer vertekenen door het 'echo-effect' nu de besmetting op zijn retour is. CBS-econoom P. Oomens: 'Als de productie in de varkenssector zich weer herstelt, zal de groei in het tweede, derde en vierde kwartaal alleen daardoor bijna een half procent hoger uitvallen.'

Met het voorlopige percentage van 2,9 procent lijkt het uitgesloten dat de voorspelling van het Centraal Planbureau nog wordt gehaald. Het CPB dacht dat de economie dit jaar 3,25 procent zou groeien. Toen deze voorspelling in augustus werd gepresenteerd, was de enorme schade van de varkenspest al bekend. Inmiddels is het Planbureau bezig met een nieuwe groeiraming, die over enkele weken wordt gepubliceerd.

Om de voorspelde groei te halen, moet de economie in het laatste kwartaal een onwaarschijnlijke sprint maken en met bijna 4 procent groeien. Aannemelijker is dat de groei over geheel 1997 rond de 3 procent uitkomt, terwijl die over 1996 nog 3,3 procent was.

Toch is Oomens positief over de Nederlandse economie. 'Het totaalbeeld van de Nederlandse economie is positief. We zien over een breed front gunstige ontwikkelingen. De varkenspest doet pijn, maar het totaalbeeld blijft zó positief, dat die paar tienden van procenten niet zoveel uitmaken.'

Aan de Nederlandse consument zal het niet liggen. Die besteedde in het derde kwartaal 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Aan duurzame goederen besteedden concumenten zelfs 3,7 procent meer. Er werden vooral meer computers, huishoudelijke apparaten en doe-het-zelf-artikelen gekocht. De autoverkoop herstelde zich na een matig eerste halfjaar. Aan duurzame goederen is in de eerste negen maanden 4 procent meer uitgegeven. Na 1991 is de toename niet meer zo fors geweest, stelt het CBS vast.

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat er 4,8 procent minder benzine is verkocht in het derde kwartaal. Vanaf 1 juli ging de accijns op benzine omhoog. Het CBS, dat alleen de verkopen in Nederland bijhoudt, denkt dat veel automobilisten in Duitsland of België tanken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden