Varkenspest breidt zich weer uit

Het ministerie van Landbouw heeft woensdag weer drie nieuwe gevallen van varkenspest in Noord-Brabant bekendgemaakt. Het betreft varkenshouderijen in Odiliapeel, Venhorst en Heesch....

Van onze verslaggevers

EINDHOVEN/BRUSSEL

In totaal zijn nu 21 bedrijven in Brabant besmet. De nieuwe bedrijven met varkenspest liggen binnen al afgeschermde gebieden. Het daar geldende vervoersverbod blijft voorlopig van kracht. Boeren die daardoor in de problemen komen (hun varkens groeien de hokken uit), kunnen gebruikmaken van de opkoopregeling die het ministerie en de varkenssector in overleg met de Europese Unie hebben opgezet.

Het ministerie van Landbouw ontkent ten stelligste dat met de bekendmaking van de drie nieuwe gevallen is gewacht tot de beraadslaging in Brussel over handhaving van het exportverbod voorbij was. 'Dat zou ook onmogelijk zijn geweest. Er zijn te veel mensen bij deze zaak betrokken.'

Het permanent veterinair comité van de Europese Unie hoorde gisteren de bevindingen aan van het EU-inspectieteam. Het nam eveneens kennis van de door Nederland genomen maatregelen.

Het EU-comité vindt dat een exportverbod nog steeds nodig is om het risico van verspreiding van de varkenspest te minimaliseren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw waren de EU-inspecteurs wel onder de indruk van de Nederlandse aanpak.

Minister Van Aartsen van Landbouw noemde de verlenging van het verbod gisteren 'begrijpelijk'. Vorige week had hij de Europese maatregel nog als een paniekreactie bestempeld.

Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger in het veterinair comité, S. van der Meijs, komt het er nu op aan dat de komende dagen geen nieuwe gevallen van varkenspest worden ontdekt. Want volgende week buigt het EU-comité zich opnieuw over het exportverbod. Als de situatie in Nederland stabiel blijft, is een versoepeling van het verbod niet uit te sluiten.

Verschillende EU-landen zijn er echter beducht voor dat ze de varkenspest vanuit Nederland hebben geïmporteerd. België heeft al bijna vijftienduizend Nederlandse varkens laten afmaken. Frankrijk, Italië en Spanje hebben inmiddels de bedrijven geblokkeerd die de afgelopen maand Nederlandse varkens hebben ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden