Varkensleed

DE DIERENBESCHERMING demonstreert vandaag in Den Haag tegen het varkensleed. Dat is laat, zoals critici van de vereniging hebben opgemerkt, maar beter laat dan nooit....

Eén daarvan is dat de ziekte anders had kunnen worden bestreden. Inenting is echter onmogelijk door afspraken die in Europa zijn gemaakt. Een (partieel) fokverbod stuitte tot voor kort op economische bezwaren van de boeren. Maar het zou de (Europese) belastingbetaler kosten hebben bespaard en de varkens veel onnodig leed.

Bedenkelijk is ook de omgang van de consument met de varkenshouderij. Het vlees is goedkoop omdat een flink deel van de kosten buiten beschouwing blijft. Die worden verrekend in de prijs van het drinkwater dat onder meer door de mestvervuiling steeds moeilijker kan worden gezuiverd.

Varkens krijgen routinematig antibiotica toegediend, met alle risico's van dien voor dier en mens op de lange termijn. 'Geruimde' beesten - dat geldt overigens niet voor de jongste lichting vergiftigde biggetjes - worden vaak tot veevoer verwerkt. Actuele gezondheidsrisico's zijn er niet, maar met de BSE-crisis in gedachten is het een huiveringwekkende activiteit.

Opmerkelijk is tenslotte onze ongevoeligheid voor het leed van dieren. Een stervende olifant die in Blijdorp op zijn poten wordt gezet, is ontroerend amusement. Beelden van biggetjes die met grijpers worden opgeladen, veroorzaken afgrijzen aan de ontbijttafel. Een fokzeug vertoeft haar hele, korte leven in een kooi waarin maximaal twee passen mogelijk zijn. Maar daarvan ligt (bijna) niemand wakker. Omdat wij vleeseters zijn.

Als de varkenspest ooit is uitgewoed, komt de toekomst van de sector weer aan de orde. De bedrijfstak zelf blinkt - van varkensboer tot worstenmakerij - niet uit door fantasie en verantwoordelijkheidsbesef. De vooral christelijke politici die hun belangen verwoorden, zijn als valse rentmeesters door de mand gevallen. VVD-minister Van Aartsen koerst niet aan op minder varkens, doch op grootschaliger bedrijven. Maar wordt het niet eens tijd voor een meer dier- en milieuvriendelijke varkenshouderij?

Het kán wel - veel Deense boeren zijn die weg al ingeslagen. Verantwoorde en dus extensieve productie krijgt echter pas een reële kans, als de kosten van de bio-industrie worden doorberekend in de vleesprijs. Daarvoor zijn grote veranderingen nodig in het (Europese) beleid en bij de consumenten. Dat is moeilijk, maar er moet wel een begin mee worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden