Varkensexport naar Italie wel degelijk illegaal

De veehandelaar die met varkenspest besmette biggen naar Italië exporteerde, overtrad wel degelijk de regels. 'De varkens hadden niet naar Italië gemogen', bevestigt het ministerie van Landbouw....

ANP

DEN HAAG

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het departement heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de exporteur. Er is weliswaar geen sprake van een overtreding van het vervoers- of het exportverbod, maar wel van een andere Europese regel.

De varkens vertrokken uit Venhorst op 4 februari, vlak voor de ingang van het transportverbod daar. Ze belandden bij een handelaar in Ammerzoden, net buiten de verboden zone. Vandaaruit gingen ze twee dagen naar Italië. Toen was het verbod nog niet van kracht.

In de Europese Unie geldt echter als regel dat de varkens vlak voor hun export minimaal dertig dagen op één bedrijf moeten hebben gestaan. Door het tussenstation Ammerzoden is niet voldaan aan die regel, die dient om de verspreiding van veeziekten te voorkomen. 'De export had niet mogen plaatsvinden', aldus de woordvoerder van Landbouw.

De zegsman erkent dat om dezelfde reden de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) van het ministerie geen exportvergunning had mogen afgeven. Dat heeft de dienst wel gedaan.

Op een varkenshouderij in het Brabantse Landhorst, even ten oosten van Venhorst, is vrijdag het 29e geval van varkenspest vastgesteld. De ontdekking gebeurde tijdens een controle. Het betreft een bedrijf met 3500 biggen en zeugen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden