Vanuit de minimalistische douche de jungle in

Het verbouwen van een Nederlandse badkamer volgens kenmerken van traditionele Japanse cultuur kan tot mooie resultaten leiden. Bureau i29 won er een prijs mee....

De oude badkamer van de prachtige etage aan het Singel in Amsterdam was veel groter, want gebouwd voor twee ‘lange Nederlandse mannen’, die er twintig jaar woonden. Te groot voor de Japanse bewoonster, die er samen met haar man, een Canadese communicatieadviseur, en hun dochtertje vijf jaar geleden kwam wonen. ‘Als ik in dat enorme bad lag, kreeg ik het al snel koud. Ik wilde een intiemere ruimte.’ Toen een paar jaar geleden werd besloten de etage te renoveren, was een nieuwe badkamer dan ook een belangrijke eis.

Nu baadt en doucht het gezin in een badkamer die vorige maand werd onderscheiden met een Badkamer Design Award. Niet dat de bewoonster iedere ochtend met dat idee onder de douche stapt. ‘Als ik de foto’s zie, lijkt het wel of het de badkamer van iemand anders is. Met of zonder prijs, wij zijn er gelukkig mee.’

De ontwerpers Jeroen Dellensen en Jasper Jansen geven eerlijk toe dat ze een tikje verbaasd waren dat nu juist hun badkamer heeft gewonnen. ‘De badkamer is niet zo groot’, lacht Jansen, ‘maar je staat wel midden in de natuur te douchen.’ De twee, die samen het bureau i29 vormen, hebben goed geluisterd naar de opdrachtgeefster. Het Japanse bad is een kleine rechthoek met een hoge wand, waardoor je rechtop in bad zit. Ook de douche ernaast is minimalistisch. Tezamen nemen bad en douche niet meer dan ruim 2 vierkante meter in beslag. Direct achter de gebruiker van de douche staat een glazen wand, die de badkamer scheidt van de slaapkamer.

Wat de ruimte zo spectaculair maakt, is de hoge groene wand naast bad- en slaapkamer: de ‘plantenmuur’ van het Zweedse bedrijf Green Fortune. Het lijkt alsof je zo vanuit de douche de jungle kunt binnenstappen, terwijl het groen zich ín huis bevindt.

Voor het groen leidt een stalen trap naar boven, naar het dakterras. Achterin is de wastafel, die via een glazen deur vanuit de badkamer bereikbaar is. Omdat bad- en slaapkamer een blok van 2,5 meter hoog vormen aan de achterkant van de bijna 4 meter hoge etage (in een voormalig bankgebouw), zijn het groen, de trap naar het dakterras en het licht dat door het dakluik naar binnen valt, vanuit bijna het hele huis te zien.

De gedachte om kenmerken van traditionele Japanse cultuur te integreren, kwam vrijwel direct op, zeggen Dellensen en Jansen. Uiteraard had de afkomst van de opdrachtgeefster daarmee te maken. ‘Maar wij zijn zelf ook gecharmeerd van minimalisme’, zegt Dellensen. ‘En de blinde muur aan de achterkant van het huis riep om een oplossing. Via internet vonden we dit systeem, dat een groene wand mogelijk maakt. Die tegenstelling tussen het uiterst eenvoudige ontwerp en het weelderige groen hebben we flink uitgebuit.’

In de achterkant van de bad/slaapkamer zijn ondiepe kasten gemaakt van aluminium en notenhout, waarachter zich de flatscreen televisie bevindt. Onder de wand liggen stenen, waardoorheen de vlammen komen van de gasgestookte open haard. Aan de andere kant van de etage komen het aluminium en het notenhout weer terug in de verbouwde keuken.

De Badkamer Design Award is niet de eerste prijs die i29 de afgelopen tijd heeft gewonnen. Vorig jaar wonnen de ontwerpers met het Recycled Office voor het reclamebureau Gummo een van de prestigieuze Great Indoors Awards, waar ook bureaus als OMA en MVRDV aan meedoen. In het oude gebouw van Het Parool maakte het bureau een tijdelijk kantoor voor Gummo van tweedehands meubelen die grijs werden geverfd. Het Gummo-ontwerp werd ook genomineerd voor de Lensvelt Architect Interieurprijs 2009, net als de inrichting die het bureau bedacht voor het Panta Rhei College in Amstelveen. Jansen: ‘We waren eventjes het meest genomineerde bureau van Nederland.’

De twee ontwerpers zijn trots op het winnen van de Award, ook al heeft die nog niet zoveel prestige als bijvoorbeeld de Great Indoors Awards. ‘Ik heb wel geleerd dat hoe eenvoudiger de opgave lijkt, zoals het ontwerpen van een badkamer of keuken, hoe ingewikkelder de opgave is’, zegt Dellensen. ‘Het zijn heel wezenlijke vormen van wonen en zorgen voor je lichaam, hetzij door je te wassen, hetzij door te koken en te eten.’

Steeds meer architecten zien het belang van het interieur, volgens de ontwerpers van i29. ‘Het verschil is dat wij veel dichter bij de bewoners staan, terwijl een architect toch geneigd is meer naar het gebouw te kijken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden