Vanlancker op jacht, Stoter verwikkeld in machtsstrijd

Peter de Waard
Thierry Vanlancker Beeld anp
Thierry VanlanckerBeeld anp

Winnaar

Thierry Vanlancker leek het tij niet mee te hebben toen hij plotseling in 't hartje van de zomer het roer moest overnemen van Ton Büchner als topman van AkzoNobel. De verffabrikant was op dat moment eerder prooi (van de Amerikaanse verffabrikant PPG) dan jager.

Maar inmiddels is AkzoNobel zelf op jacht. De grote prooi is een ander Amerikaans bedrijf, Axalta. Dat leek Vanlancker nog te ontglippen, waarna hij deze week een kleine prooi in Thailand velde. Maar nu heeft Vanlancker ook Axalta weer in het vizier. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering kreeg Vanlancker ook nog alle steun voor het uitvoeren van zijn plannen. Hij krijgt de commissarissen die hij wil en heeft de aandeelhouders achter zich voor het besluit de divisie speciale chemicaliën te verkopen.

Zelfs Elliott, zo lang de luis in de pels van het concern, is overtuigd van zijn visie.

AkzoNobel mag een jager blijven. Dat hij Axalta de eerste keer liet ontsnappen, zal hem zeker niet kwalijk worden genomen. De prijs was toen te hoog, zo zei Vanlancker donderdag op de aandeelhoudersgadering.

Nippon Paint leek er toen mee vandoor te gaan, maar die erkennen ook dat het bedrijf te duur is. En AkzoNobel krijgt daardoor een tweede kans Axalta te bemachtigen voor de prijs die het bedrijf echt waard is. Als het lukt een dodelijk schot af te vuren, lijkt AkzoNobel te groot om nog zelf een prooi te kunnen zijn.

Verliezer

Klussers zullen er tijdens hun zaterdagse bezoek weinig van merken. Maar er woedt een heuse machtsstrijd rond de schappen met hamers, verf, hout en behang. Inzet is het eigendom van franchise-organisatie Intergamma, de Nederlandse moeder van de bouwmarkten Karwei (128 winkels) en Gamma (245). De Ierse bouwgroep CRH heeft al jaren het overgrote deel van de aandelen, maar die wil ervan af. De huidige Intergamma-topman Harm-Jan Stoter had een ingenieus financieel plannetje bedacht om die zelf in te kopen: een lening - een zogenoemde vendor loan - van CRH zelf die binnen vijf tot zeven jaar wordt afgelost. Maar Stoter stuit op het Franse Bricorama - met 3,4 procent kleinaandeelhouder. Die wil de aandelen ook en heeft een even ingenieus plannetje.

Via de Ondernemingskamer probeert Bricorama nu Stoter te dwingen zijn snode plan in te trekken, zodat de Fransen er met de buit vandoor kunnen gaan. Stoter, gepokt en gemazeld in het supermarktwezen en tien jaar de baas bij Intergamma, laat zich echter niet de kaas van het brood eten. Maar hij zit tussen twee vuren. Bricorama is niet alleen aandeelhouder maar ook met 75 winkels een groot franchisenemer.

Stoter zegt weliswaar de steun van driekwart van de franchisenemers te hebben, maar het is altijd lastig als een van de grootste de voet dwarszet.

Harm-Jan Stoter Beeld Hollandse Hoogte/Arenda Oomen
Harm-Jan StoterBeeld Hollandse Hoogte/Arenda Oomen

Harm-Jan Stoter (Intergamma Slim) plan stuit op Franse franchisenemer
Thierry Vanlancker (AkzoNobel): de prooi is nu ineens jager geworden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden