Vanaf januari 0 procent rente op studieschuld, nooit eerder was de lening 'gratis'

Vanaf januari 2017 betalen (oud-)studenten geen rente over hun studieschuld. Het rentepercentage daalt van 0,01 naar 0 procent. De rente op de studentenlening is al jaren laag, maar nooit eerder was de lening 'gratis'. Dat bevestigt DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs, na berichtgeving door het AD vanmorgen.

Voor het eerst bedraagt de rente op de studieschuld 0 procentBeeld anp

Dat betekent dat wie volgend jaar begint met aflossen, de komende vijf jaar geen rente hoeft te betalen. Ook oud-studenten die in bijvoorbeeld 2012 of 2007 zijn begonnen met terugbetalen en nu een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar ingaan, profiteren van het historisch lage rentetarief.

Het financiële voordeel zal ten opzichte van de 0,01 procent van dit jaar onder de streep niet erg groot zijn, maar vergeleken met de vorige generatie studenten zijn de huidige aflossers een stuk beter af. In 2002 bedroeg de rente nog 4,03 procent en op het hoogtepunt in 1992 betaalden oud-studenten 11,08 procent.

De rente op de studieschuld is gebaseerd op het rendement van andere openbare leningen die de Nederlandse overheid uitgeeft, laat DUO weten. Het rentepercentage wordt doorberekend aan studenten en oud-studenten die bij de overheid in het krijt staan. De mogelijkheid van een negatieve rente op de studieschuld is vorig jaar afgeschaft: studenten zouden anders minder terugbetalen dan ze geleend hebben en dat kost de staat te veel geld.

Geleend kapitaaltje

Het huidige lage rentepercentage maakt het aantrekkelijk voor studenten om een studieschuld aan te gaan, ook als ze het geld voor hun opleiding niet nodig hebben. Uit een onderzoek van het Nibud bleek vorig jaar dat één op de drie lenende studenten (een deel van) het geld wegzet voor later, bijvoorbeeld om een huis te kunnen kopen. Over dat geleende kapitaaltje betalen ze een stuk minder rente - de komende vijf jaar zelfs helemaal geen - dan over een hypotheek.

Geld lenen is niet voor iedereen een keus. Vanaf 1 september 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Dat scheelt uitwonende studenten maandelijks zo'n 280 euro aan inkomen. Momenteel hebben ruim 15 duizend oud-studenten een studieschuld van 50 duizend euro of meer en naar verwachting zal dat aantal de komende jaren verder stijgen.

Het Centraal Planbureau schat in dat de gemiddelde studieschuld, die nu nog 12,6 duizend euro bedraagt, als gevolg van het nieuwe leenstelsel met 6.000 tot 9.000 euro zal toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden