Geldvraag

Vanaf een ton spaargeld moet u betalen. Maar waar ligt de grens tussen veel en te veel sparen?

null Beeld ANP
Beeld ANP

U bent een echtpaar van begin 60 en werkt altijd allebei. Altijd veel gewerkt ook. Inmiddels is de hypotheek op de woning afgelost en u heeft een kwart miljoen euro op spaar- en beleggingsrekeningen staan. Vanaf 1 juli introduceert uw bank een negatieve rente voor tegoeden van meer dan 100.000 euro. Uw kinderen hebben geen hulp nodig. U vraagt zich nu af wat u met uw spaargeld aan moet.

U maakt zich – terecht – geen zorgen over geld en onderneemt dus geen actie. Dat is heel menselijk. We denken meestal pas na over geld als we geldzorgen hebben. De vorige generatie kreeg rond de 60 jaar een aanbod van de werkgever om met vroegpensioen te gaan. Zij kregen een zak geld mee. Aan het begin van deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar. Sinds 2005 worden dit soort regelingen zwaar bestraft door de fiscus, dus nu gebeurt dit niet meer.

Nu corona velen van ons al meer dan een jaar thuis houdt, is eerder stoppen met werken minder actueel geworden. Wij hoeven niet meer te forensen en verlangen zelfs weer terug naar contact met collega’s. De irritante exemplaren zijn we even vergeten, omdat we al het onprettige het liefst uit onze herinnering bannen. Verder lezen we dat het slecht gaat met de pensioenen en dat de AOW-leeftijd opschuift, dus we gaan op dezelfde voet door.

Het curieuze is dat jongeren in de ban zijn van de Amerikaanse hype FIRE (‘Financial Independent Retire Early’), terwijl zij vaak harder geraakt worden door de coronacrisis. FIRE is ook – en misschien vooral – voor ouderen een optie.

U kunt ermee beginnen om in kaart te brengen hoeveel u nodig heeft om van te leven. Hoeveel houdt u per jaar over? Kijk vervolgens op mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioen u gaat krijgen. Bij veel pensioenfondsen kunt u zien hoeveel dat wordt als u eerder met pensioen gaat. Als er geen digitale rekenhulpen zijn, kunt u het beste contact opnemen met het pensioenfonds om te vragen of zij dat voor u kunnen berekenen. U vraagt dan bijvoorbeeld: hoeveel krijg ik bij pensionering op 62, 64 of 66 jaar? Dat doet u allebei en dan bekijkt u of dat genoeg zal zijn.

Stap twee is plannen maken. Misschien wil de een langzaam gaan afbouwen en biedt de werkgever daarvoor via het generatiepact of deeltijdpensioen daar de mogelijkheid voor. Dan is er eindelijk tijd om de familiegeschiedenis in kaart te brengen of om een boek te schrijven. De ander wil wellicht voor zichzelf beginnen. Met de eerder opgedane ervaring en contacten moet dat lukken.

Wie hulp nodig heeft, kan een financieel planner inschakelen. Die kan berekeningen maken op basis van uw pensioen en vermogen. Zo’n plan kost 500 tot 2.000 euro, afhankelijk van uw eigen inspanningen en inzicht. Het belangrijkste is dat u bereid bent keuzes te maken en weer controle te krijgen over uw geld. De rest komt vanzelf.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Cijferfeitje

Voor ongeveer 1.500 euro berekent een financieel planner diverse scenario’s om eerder te stoppen met werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden