Van V&D tot Topshelf

Topshelf, dat bekend is van zijn megastores, wil steeds meer een volwaardig warenhuis zijn. Het aast op zeven oude V&D-panden.

Jarl van der Ploeg
Bezoekers van de vestiging van Topshelf in winkelcentrum Saturn The Wall in Utrecht. Beeld Rob Huibers / HH
Bezoekers van de vestiging van Topshelf in winkelcentrum Saturn The Wall in Utrecht.Beeld Rob Huibers / HH

Het voormalig V&D-pand in Arnhem moet er rond Kerst uitzien zoals warenhuizen in de zoetste Amerikaanse kerstfilms. Een boom van 5 meter, gevuld met lampjes en omgeven door piccolo's in rode pakjes die eerst de deur en later de lift openhouden. Een parterre vol chique parfumeries, tassen en zonnebrillen en vooral: buiten op de gevel groot het logo van Topshelf, de sportketen die deze week een handtekening zette onder een huurcontract en grootse plannen heeft met haar nieuwe onderkomen.

'Toen ik voor het eerst een Netflix-abonnement nam, ben ik Mr Selfridge gaan volgen - een ge-wel-dige serie. Daar herken ik mijzelf in, dacht ik meteen', zegt Inge van Kemenade (Breda, 1964), topvrouw en oprichtster van het Brabantse winkelmerk Topshelf. Mr Selfridge is een Britse tv-serie over Harry Gordon Selfridge (1858-1947), een zwierige ondernemer die een succesvolle warenhuisketen uit de grond stampte. Een warenhuisketen bovendien die een halve eeuw later hét voorbeeld werd voor Van Kemenade.

Luxe kledij

Topshelf begon op de dag af twintig jaar geleden als sportketen, maar gedraagt zich inmiddels steeds meer als volwaardig warenhuis. Sportartikelen blijven vooralsnog de hoofdmoot, goed voor ongeveer de helft van het assortiment; in Arnhem is straks ook ruimte voor tassen van Michael Kors, truien van Tommy Hilfiger, pakken van Hugo Boss en ondergoed van Calvin Klein, allemaal luxe kleding die niet bij V&D in de schappen lag en sinds de Bijenkorf vertrok uit Arnhem moeilijk verkrijgbaar was in de Gelderse stad.

Naast het pand in Arnhem aast Van Kemenade op nog zes andere V&D-panden in Groningen, Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen en twee Brabantse steden. In Arnhem zal ook restaurantketen La Place haar oude plek weer innemen, zegt de topvrouw.

Toen Van Kemenade eind jaren negentig bij sportketen Intersport werkte, bedacht ze dat het concept 'megastore' ook weleens in Nederland zou kunnen slagen. Enorme winkels dus, vaak pal naast de snelweg, waar alles te vinden is in een bepaalde categorie, in dit geval de sport. Dat werd Topshelf, waar alles te koop is 'van ballet tot dart, tot cricket en korfbal - zo breed mogelijk'. 'En niet zoals bij Perry Sport, waarbij op het laatst nauwelijks verschillende merken te koop waren, maar echt veel. Als wij het dus hebben over skihelmen, dan bedoelen we ook skihelmen: achthonderd verschillende per filiaal.'

Inge van Kemenade. Beeld Roger Dohmen
Inge van Kemenade.Beeld Roger Dohmen

8.000 vierkante meter winkeloppervlakte

Het merk heeft op dit moment vijf winkels die zich allemaal buiten de stad bevinden. In Utrecht bijvoorbeeld langs de A2 in winkelcentrum The Wall, in Rotterdam bij stadion De Kuip en in Leerdam, Beuningen en Cruquius op soortgelijke locaties. Het pand in Arnhem wordt de eerste winkel midden in een stadshart. Die ommezwaai heeft volgens Van Kemenade vooral te maken met de huurprijzen, die eindelijk weer op te brengen zijn dankzij de recente faillissementsgolf in de winkelstraten. Qua oppervlakte hoeft ze niet in te leveren. De winkel in Arnhem wordt de grootste Topshelf met 8.000 vierkante meter winkeloppervlakte.

Van Kemenade, die ooit begon als directiesecretaresse en in 2011 voor het eerst als multimiljonair werd opgenomen in de Quote-500 lijst, is van plan zo veel mogelijk ex-V&D-medewerkers over te nemen. Zo is de oude vestigingsmanager in Arnhem al bezig met de werving van voormalig collega's. Vanaf 1 mei openen de begane grond en de eerste verdieping en vanaf september is het pand weer toegankelijk in zijn volle 8.000 vierkante meter omvattende glorie.

V&D-panden weer bezet

Sinds het warenhuis V&D eind 2015 failliet ging, begon ook direct de stoelendans om de voormalige V&D-panden. Vooralsnog hebben de panden in Den Haag, Leeuwarden en Arnhem nieuwe bestemmingen gevonden. Zo worden de 3.500 vierkante meter in Den Haag volgend jaar bevolkt door sportwinkel Decathlon, dat ook aast op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht.

Het filiaal in Arnhem gaat naar het bedrijf Topshelf, net als waarschijnlijk Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen en Groningen. De helft van het voormalige V&D-pand in Leeuwarden wordt vanaf eind dit jaar gehuurd door de Spaanse modeketen Zara. Verder is er vooral veel speculatie en onzekerheid. Zo zou het outletconcern TK Maxx met interesse lonken naar het pand in Enschede, wordt kledingketen H&M in verband gebracht met Deventer en zouden er tekentafelplannen liggen voor een voedselmarkt in het Zwolse filiaal.

In leegstandsteden als Zeist en Veenendaal zou worden gekeken naar de mogelijkheid panden om te bouwen tot woningen. Tot slot is er nog het Canadese Hudson's Bay, dat nog altijd van plan is meer dan zestig Nederlandse winkels te openen. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen concrete afspraken gemaakt over specifieke panden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden