Van Tienen legde klant in de watten

Sinds de beursfraudezaak weet het Nederlandse zakenleven dat bordeelbezoek nog steeds een probaat middel is om opdrachtgevers gunstig te stemmen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van Tienen liep begin jaren negentig de deur plat bij huizen van vertier in Den Haag en Amsterdam. Niet voor het eigen gerief, maar slechts voor dat van zijn klanten, zo moet blijken uit de nota's van Yab Yum waarop steevast staat: 'drinks en entertainment voor uw gasten'.

De klanten van Commodore moeten over een ijzeren conditie hebben beschikt, want Van Tienen moest vaak wel drie keer per week zijn bedrijfs-Eurocard trekken. Bescheiden in hun wensen kunnen de relaties van de directeur niet worden genoemd: per bezoek joegen zij er voor tienduizenden guldens doorheen.

Ook hielden de gasten van afwisseling. Visites aan het Yab Yum - aangeduid met de discrete codenaam Reserve bv - werden afgewisseld met bezoeken aan de Haagse dependance van dat Amsterdamse bedrijf, genaamd Tara.

Uit rekeningoverzichten van 1991 blijkt dat Van Tienen een veelgeziene gast was. In januari ging er bijna 33 duizend gulden naar Reserve annex Yab Yum, in april stopte de teller op bijna 40 duizend gulden bij Yab Yum en werd nog eens 18 duizend gulden verteerd bij Tara.

Commodore, dat in die jaren in financiële ademnood kwam, kon de gulheid van zijn directeur niet waarderen. Van Tienen werd gevraagd zijn Eurocard door te knippen, hetgeen gebeurde. Niet dat er een einde kwam aan Van Tienens gastvrije optreden. In het vervolg liet hij de rekening simpelweg naar zijn bedrijf sturen.

De boekhouder, K. Hazewindus, protesteerde. Hij opende een rekening courant voor Van Tienen met het nummer 1317 waarop hij al dit soort uitgaven boekte. Bij het vertrek van Van Tienen in januari 1993, vlak voor de ondergang van Commodore, was de rekening opgelopen tot 683 duizend gulden, waarvan 520.900 gulden aan bordeelbezoek. Later bleek die rekening nog hoger te zijn uitgevallen: 994 duizend gulden had Van Tienen gedeclareerd.

Naast bordeelbezoek declareerde Van Tienen bij Commodore ook kosten voor zijn eigen huwelijk: 36 duizend gulden bij Golden Tulip Greenpark Hotel.

Commodore ging failliet en Van Tienen schikte zijn schuld met Commodore van bijna een miljoen gulden voor 200 duizend gulden. Daarmee was hij nog niet af van zijn oude werkgever.

Enkele maanden geleden werd hij gedagvaard door de curator T. van Hees, omdat hij persoonlijk aansprakelijk werd gesteld voor het faillissement van Commodore. Na de ondergang ontbrak namelijk de administratie en was de jaarrekening niet ingediend. Ieder feit is op zich al voldoende voor een veroordeling, meent de curator. De zaak gaat over enige weken dienen bij de rechtbank.

Van Tienen, die in de tussentijd drie andere computerbedrijven heeft opgericht, lijkt een kale kip. Ondanks zijn huidige aanstelling bij Tulip, heeft hij nauwelijks vermogen. Zijn huis is belast met een hypotheek van 1,2 miljoen gulden en op de drie ton die hij enkele weken geleden van de fiscus zou terugkrijgen over 1995, is inmiddels beslag gelegd. De curator gokt dan ook op de verzekering van 60 miljoen gulden die de top van Commodore afsloot tegen bestuurlijke aansprakelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden