Van Ommeren verkoopt belang in tankvaart

Het Rotterdamse rederij- en opslagconcern Van Ommeren verkoopt zijn belangen in de zeetankvaart aan de Zweedse rederij Broström Shipping. De Zweden zullen de koopprijs van 140 miljoen gulden deels voldoen in aandelen....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Daardoor ontstaat de nieuwe rederij Brovo (BROström Van Ommeren), waarin de Nederlandse onderneming op termijn een belang van 50 procent krijgt.

Deze aanpak past in het beleid van Van Ommeren om, met een beperkt vermogensbeslag in de zeescheepvaart, opdrachtgevers in de chemische industrie en oliesector een volledig pakket aan logistieke diensten te kunnen aanbieden. Van Ommeren zal de versterking van zijn kas ondermeer gebruiken om zijn positie in de tankopslag te versterken.

Van Ommeren doet Van Ommeren Tankers en zijn belang van 40 procent in Van Ommeren Iver Ships over aan Broström. Omdat dat concern de aankoop voor een deel met aandelen betaalt, neemt het belang van Van Ommeren in de Zweedse rederij toe van 48 procent nu tot 59 procent. Het ligt in de bedoeling dit terug te brengen tot 50 procent, zodra Broström een notering zal krijgen aan de effectenbeurs van Stockholm.

Van Ommeren verwacht van de bundeling positieve effecten, omdat de drie te bundelen rederijen dezelfde producten vervoeren, namelijk chemicaliën en schone olieproducten. Bovendien zijn hun vaargebieden voor een belangrijk deel aanvullend. Brovo gaat een vloot van 51 tankers exploiteren. Van die vloot zijn 35 schepen helemaal of deels in eigendom. De afgelopen vijf jaar is voor een bedrag van ongeveer 1 miljard gulden geïnvesteerd in modernisering van de vloot. Brovo heeft 900 werknemers, waarvan 115 aan de wal.

Niet bekend

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden