Van Olphen de baas van een Chinese verzekeraar: hoezo?

Na tweeënhalf jaar buffelen voor centenknijper Jeroen Dijsselbloem kiest de topman van SNS Reaal voor een beter betalende Chinese baas. Gerard van Olphen wordt per direct de nieuwe bestuursvoorzitter van Vivat Verzekeringen, voorheen Reaal. Dat maakte Vivat zondagavond bekend.

Gerard van Olphen, nieuwe topman van wat SNS Reaal was en nu Vivat is, krijgt ook een nieuw salaris. Beeld null
Gerard van Olphen, nieuwe topman van wat SNS Reaal was en nu Vivat is, krijgt ook een nieuw salaris.

Volgens de zegsvrouw van Vivat heeft de nieuwe Chinese eigenaar, Anbang, Van Olphen gevraagd de uit staatshanden gekochte verzekeraar te gaan leiden. Door in te gaan op dat verzoek, duwt Van Olphen zijn voormalige ondergeschikte de tent uit. Wim Henk Steenpoorte was tot zondag directievoorzitter van Vivat, maar wordt door de Chinezen kennelijk lager aangeslagen dan Van Olphen. Steenpoorte houdt de eer aan zichzelf en vertrekt nog deze week bij SNS Reaal, ook als lid van de raad van bestuur.

Wat Van Olphen in zijn nieuwe functie gaat verdienen, blijft voorlopig gissen. In een interview met het Financieele Dagblad antwoordde de overstapper ontwijkend op deze vraag. Van Olphen suggereert wel dat zijn salaris voor Chinese begrippen laag is. Verder zegt hij alleen: 'U leest het nog wel.' Waar en wanneer Vivat openheid geeft over zijn salaris, laat hij in het midden. In het eerste jaarverslag soms?

De woordvoerster van Vivat weet het ook niet. Ze wil evenmin zeggen wat Van Olphen gaat verdienen, 'omdat dit nu eenmaal zo is afgesproken'. Het salaris zou in elk geval 'marktconform' zijn voor een Nederlandse verzekeraar.

Een stap terug

Daaruit valt af te leiden dat Van Olphen er financieel fors op vooruit gaat, hoewel hij functietechnisch gezien eigenlijk een stap terugdoet. Als bestuursvoorzitter van de holding SNS Reaal had Van Olphen immers de leiding over Vivat en SNS Bank samen. Zijn voorganger Steenpoorte rapporteerde bij SNS Reaal aan hem.

Als bestuursvoorzitter van SNS Reaal verdiende de 53-jarige Van Olphen een vast salaris van 550 duizend euro per jaar. Omdat SNS Reaal sinds 2013 een Nederlands staatsbedrijf is, kregen Van Olphen en zijn medebestuurders geen bonus.

Desondanks ontstond er begin 2013 meteen ophef over het salaris van Van Olphen, omdat dit ver uitsteeg boven de balkenendenorm van 193 duizend euro voor bestuurders in de publieke sector. Minister Dijsselbloem verdedigde het bedrag met het argument dat Van Olphen bij zijn vorige werkgever Achmea vele malen meer verdiende en dus een flinke veer moest laten om de genationaliseerde bank-verzekeraar te mogen leiden.

Uitzicht op een variabele beloning

Bij Achmea ontving Van Olphen in 2012 een vast salaris van 827 duizend euro. Dat bedrag kreeg hij in 2013 nog een keer mee als vertrekbonus, toen hij op 1 februari overstapte naar SNS Reaal.

Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea verdiende vorig jaar een vast salaris van 970 duizend euro. Inclusief pensioenbijdrage kwam zijn totale beloning op 1,2 miljoen euro. Het vaste salaris van Hans van der Noordaa, de nieuwe bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, bedraagt 950 duizend euro.

Waarschijnlijk valt het vaste salaris Van Olphen bij Vivat ook in die orde van grootte. Bovendien heeft hij nu weer uitzicht op een variabele beloning bij goede prestaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden