Van Lanschot-baas haalt uit naar Tabaksblat

Bestuursvoorzitter Harry Baeten van Van Lanschot Bankiers heeft de presentatie van de halfjaarcijfers aangegrepen om harde kritiek te uiten op de commissie-Tabaksblat....

Die commissie heeft een gedragscode opgesteld voor goed ondernemingsbestuur. Volgens Baeten is de code niet meer dan een 'studeerkamerproduct'.

Al eerder hadden topmannen van beursondernemingen stevige kritiek geuit op de commissie. Donderdag nog legden een aantal invloedrijke commissarissen - onder wie Van Lanschots president-commissaris Harry Langman - Tabaksblat het vuur achter gesloten deuren aan de schenen. Maar de bewoordingen waarin Baeten gisteren zijn kritiek spuide, waren nog niet eerder gebruikt.

'Niet alleen waar fouten gemaakt zijn, is nu gecodificeerd, maar ook een veelheid aan andere aspecten is geadresseerd. Alle rechtspersonen (large, mid of small caps) op één hoop vegend met een mate van overkill, die je niet voor mogelijk houdt', aldus Baeten.

Baeten hekelde de aanbevelingen van Tabaksblat op het gebied van topsalarissen, het maximeren van het aantal commissarissen per persoon, de rol van de raad van commissarissen en het feit dat alle beursgenoteerde ondernemingen gelijk worden behandeld. 'Door deze code wordt het beeld bevestigd van bestuurders die het niet zo nauw nemen met de fatsoensnormen', vindt Baeten.

Over de resultaten in het eerste halfjaar had Baeten niet te klagen. De winst van de bank, die zich vooral op vermogende particulieren richt, steeg in de eerste helft van het jaar met 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Om de kosten te beperken onderzoekt de bank mogelijkheden om de effectenadministratie uit te besteden. Van Lanschot is in gesprek met twee Nederlandse partijen die dat over zouden kunnen nemen. Er werken 85 mensen bij de effectenadministratie bij Van Lanschot. Financieel topman Carel van der Spek sluit gedwongen ontslagen niet uit, mocht het tot uitbesteding van de administratie komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden