van vuilnis tot ... mestic

Van koeienvlaai tot bruidsjurk: een nieuwe grondstof voor textiel

Mest is voor boeren nu nog een kostenpost, maar een Eindhovense ondernemer wil hun koeienvlaaien hebben om ze in een grondstof voor textiel te transformeren. Kledingmakers als H&M hebben daar wel oren naar.

Beeld RV

Een jurk gemaakt van garen gewonnen uit koeienmest. Dat zal wel stinken?

Nee, natuurlijk niet. Anders had de Zweedse modeketen H&M vorig jaar april nooit een prijs uitgereikt aan Jalila Essaïdi voor haar idee om van de mest van koeien een grondstof te maken voor niet alleen kleding, maar ook voor bioplastic en papier. Ze heeft haar product Mestic gedoopt. Op het idee voor koeienmestkleding kwam de Eindhovense beeldend kunstenaar en selfmade ondernemer in 2016. De basis voor veel textielproducten is cellulose (reukloos). Cellulose komt voor in katoen, maar zit dus ook volop in koeienmest. Het is een restproduct van het gras waarvan de koe melk produceert.

Hoe winnen we deze grondstof?

Via een deels mechanisch, deels chemisch proces. De cellulose onttrekt Essaïdi aan de droge fractie, het ‘harde’ (in het jargon: stapelbare) deel van de mest. De zuren wint ze uit de natte fractie, de stinkende gier die boeren uitrijden over hun land. Deze bestanddelen meng je tot een pulp, waarvan textielmakers letterlijk garen spinnen.

Beeld RV

Hoe duurzaam is dit allemaal?

Er zijn een aantal voordelen. In de grondstof komen we letterlijk om. Boeren hebben meer koeienmest dan ze over hun land mogen uitrijden om dat te bemesten. De afvoer van de rest kost ze geld: de kosten lopen uiteen van 18 tot 25 euro per kubieke meter. Als Essaïdi’s plannen slagen zouden rundveehouders van die kopzorg af zijn. Nog een voordeel van koeienmest als grondstof is dat je andere bestanddelen kunt gebruiken als brandstof voor machines die je nodig hebt bij het maken van de cellulosevezel. Mest is goedkoper. Mestic slaat twee vliegen in één klap. Het helpt de boer en de rest van de wereld van een milieuprobleem af en helpt de textielindustrie aan een duurzame grondstof.

Wanneer loop ik in een blouse van koeienpoep?

In tv-reportages op YouTube zien we Essaïdi nog emmertjes koeienpoep bij de boer ophalen, maar dat gaat veranderen. De ondernemer wil over een jaar een proeffabriek in Eindhoven openen. Die maakt de pulp waarvan anderen garen fabriceren. Daar is nog werk aan de winkel. In Nederland staan geen garenfabrieken meer. De laatste, overgebleven textielfabrieken in Nederland legden het ruim twintig jaar geleden definitief af tegen de buitenlandse concurrentie. Er zijn gesprekken aan de gang in Tilburg en Twente, de oude textielcentra van Nederland, om die industrie nieuw leven in te blazen. Vorige maand (24 mei) viel Essaïdi opnieuw in de prijzen. Ze won ruim 170 duizend euro in een wedstrijd voor sociaal ondernemen van het Schotse whiskymerk Chivas Regal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.