Kastje - MuurKosten afsluiten gas

Van het gas af: het is krom dat de klant de kosten moet dragen voor een energietransitie

De Klacht: Van het gas af, dat gaat zomaar niet. De netbeheerder rekent makkelijk honderden euro’s voor het afsluiten. De rekening gaat naar de consument.

Joris Zwetsloot
null Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Beeld Harry Cock / de Volkskrant

In het licht van de huidige energietransitie voelt het oneerlijk: een flinke rekening krijgen voor het verwijderen van een gasaansluiting. Toch is dat wat Gert Stuve uit Diepenheim overkwam.

Early adopter Stuve was er snel bij. Twintig jaar terug isoleerde hij zijn huis. Hij heeft zonnepanelen, spoelt de wc door met regenwater en verwarmt zijn huis met hout. Dat is volgens hem CO2-neutraal, omdat het hout van eigen land komt.

Stuve was dus klaar om van het gas af te gaan. Maar toen hij in 2018 aan netbeheerder Coteq vroeg de levering stop te zetten, bleek dat alleen mogelijk als hij zijn leidingen volledig liet afkoppelen van het hoofdnet. Op zijn kosten: 594,81 euro. Opdraaien voor die kosten staat volgens Stuve ‘haaks op het regeringsbeleid’. Ook vindt hij het onterecht dat hij moet betalen om te mogen stoppen met een dienst.

Dan ziet Stuve dat binnenshuis verzegelen van zijn gasaansluiting ook een optie is. Het gas blijft dan in de leidingen staan, maar hij kan het niet meer gebruiken. Op de website van Enexis, een netbeheerder in een naburige regio, ziet hij dat dit ‘voor lange tijd’ kan voor een fractie van het geld.

Maar Coteq wijst zijn voorstel af, omdat het minder veilig zou zijn. Omdat niet meer maandelijks wordt betaald voor het netbeheer, bevindt zo’n aansluiting zich dan namelijk buiten hun onderhoudsverantwoordelijkheid.

Coteq volgt daarin de lijn van de branche. Alle netbeheerders hebben afgesproken dat verzegeling slechts voor een jaar mag. Ook netbeheerder Enexis, die eerder soepeler leek, heeft inmiddels de verzegelingstermijn op zijn website aangepast naar een jaar.

De netbeheerders baseren zich op een rapport van technisch onderzoeksbureau Kiwa, dat is uitgevoerd in opdracht van een netbeheerder. In dat rapport staat weliswaar dat verzegelen minder veilig is dan verwijderen, maar er wordt niet vermeld wanneer die veiligheidsrisico’s optreden. Gasleidingen houden het wel even, dus de termijn van een jaar lijkt Stuve uit de lucht gegrepen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die de prijzen van netbeheer vaststelt, zegt dat dit soort beslissingen aan de netbeheerder is. Ook op het gebied van de verwijderingskosten krijgen de netbeheerders gelijk. Het verwijderingsbedrag − dat niet door de ACM wordt vastgesteld, maar kostendekkend moet zijn − is voor de consument. Dat staat in de wet.

Toch klaagt Stuve niet zomaar. Want ook de politiek zit met de verwijderingskosten in de maag. In maart is een motie aangenomen waarin staat dat de kosten fiftyfifty gedeeld moeten worden tussen klant en netbeheerders (lees: alle andere klanten samen). Minister Wiebes van Economische Zaken noemt de verdeling desgevraagd een dilemma, en zoekt nog naar een langetermijnoplossing. Stuve kan alleen maar wachten tot de motie wordt aangenomen. ‘Het is immoreel. We moeten allemaal bijdragen, maar de netbeheerders leunen achterover.’

Verweer

Coteq noemt het verwijderen van de gasaansluiting ‘een behoorlijk item’. ‘Mensen zien dat als straf. Maar het is een onderdeel van de kosten van de energietransitie. De veroorzaker van die kosten, de klant, moet die betalen.’

De woordvoerder laat weten de kosten pas te delen zodra de motie is omgezet in wetgeving. ‘Als de politiek een andere regeling kiest, conformeren wij ons.’ Voor de lange termijn hoopt het bedrijf op een ‘oplossing waarbij de lasten van andermans besluit niet bij de netbeheerders worden gelegd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden