Van harte proficiat spam! En nou opgehoepeld

Het is een schrale troost voor Eddie Davidson, maar het misdrijf waarvoor de Amerikaan uit Colorado de komende 21 maanden achter de tralies verdwijnt, bestaat deze week dertig jaar....

Gemeten naar huidige maatstaven was het een ‘vergrijp’ van niks, waarvoor pas vijftien jaar later een naam zou worden verzonnen.

Verkoper Gary Thuerk stuurde naar 400 gebruikers van Arpanet – de voorloper van internet – met de uitnodiging om een van twee demonstraties bij te wonen die zijn bedrijf, de al lang verdwenen Amerikaanse computerbedrijf DEC. Woedende reacties waren Thuerks deel: zijn baas kreeg de wind van voren van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat de scepter zwaaide over het toen nog kleine computernetwerk.

Thuerks navolgers versturen vandaag de dag meer dan 100 miljard spamberichten per etmaal – ofwel 80 tot 90 procent van alle e-mail die op een dag de wereld rondgaat. Het gros bereikt nooit de elektronische postbus van de eindgebruikers, maar raakt verstrikt in de drijfnetten die providers hebben uitgeworpen om alle digitale rommel van hun systemen te houden.

De naam voor ongevraagde junkmail werd bedacht door een andere Amerikaan. Joel Furr, een beheerder van Usenet – een enorme verzameling van elektronische prikborden – werd op het idee gebracht door een sketch uit 1970 uit de Britse tv-serie Monty Python, waarin een restaurant vol gasten, aangemoedigd door een groep Vikingen, luidkeels ‘Spam! Spam! Spam!’ brult. Dat bleek het ingrediënt van elk item op het menu.

Tot 1994 werd spam overwegend nog met goede bedoelingen verzonden. Dat veranderde dat jaar, toen twee juristen, gespecialiseerd in immigratie, liefst 6.000 nieuwsgroepen op Usenet met een commerciële boodschap bombardeerden.

Tegen spam bleek geen enkel kruid gewassen. In 2004 voorspelde de toenmalige topman van Microsoft dat het verschijnsel geheel zou zijn uitgeroeid dankzij technologieën die mede door ‘s werelds grootste softwaremaker waren uitgedokterd.

Wetten noch modellen waarbij afzenders moeten betalen voor elke mail die ze versturen hebben de spamvloed kunnen indammen. Dit jaar zullen de Verenigde Staten 42 miljard dollar uitgeven aan de bestrijding van spam en de gevolgen ervan – 7 miljard meer dan in 2007.

Ruim 200 spammers zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de spam, aldus onderzoekers. Eddie Davidson was een van hen. Robbie Slow is een ander: als alles tegenzit, viert hij het 56-jarige jubileum van spam ook nog in de gevangenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden