Van Gansewinkel zucht onder schuld
Afvalverwerker Van Gansewinkel Groep, ontstaan uit AVR en Van Gansewinkel, heeft vorig jaar een verlies geleden van 123 miljoen euro....
Ondernemingen opkopen en vervolgens zelf laten opdraaien voor rente op de overnamesom is een methode die ter discussie staat. Vakbonden en politici van onder meer de SP vinden dat opkoopfondsen enkel oog hebben voor het rendement op de korte termijn en geen aandacht hebben voor de werkgelegenheid en investeringen op de langere termijn. Ze willen een dam opwerpen tegen opkoopfondsen die zo opereren.
Van Gansewinkel, waar 6.500 mensen werken, heeft een totale schuld van 2,2 miljard euro. Opkoopfondsen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en CVC Capital Partners kochten in 2006 afvalverwerker AVR voor 1,4 miljard euro van gemeente Rotterdam. Vorig jaar lijfde AVR voor circa 800 miljoen euro afvalinzamelaar Van Gansewinkel in. AVR kocht het bedrijf van oprichter Leo van Gansewinkel.
De omzet van Van Gansewinkel Groep, een van Europa’s grootste afvalbedrijven, steeg met 8 procent naar 1,2 miljard euro. De stijging is grotendeels te danken aan overnames. Het eigen vermogen is negatief geworden.
Volgens Van Gansewinkel gaat het goed met het bedrijf omdat het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en eenmalige posten is gestegen. De onderneming was vorig jaar bijna 30 miljoen euro kwijt aan fusiekosten, zoals vertrekregelingen en een nieuwe huisstijl. De onderneming krijgt volgens het jaarverslag voldoende geld binnen om te kunnen blijven voldoen aan de verplichtingen.
Van Gansewinkel Groep is niet het eerste bedrijf dat zwaar zucht onder een schuldenlast als gevolg van de overname door opkoopfondsen. Eerder kwam PCM in zwaar weer nadat de uitgever van de Volkskrant en NRC Handelsblad was overgenomen door het Britse opkoopfonds Apex. Ook Maxeda, het voormalige Vendex KBB, dat vier jaar geleden in handen kwam van KKR, zag de schuld toenemen.
Eerder deze maand maakte HEMA bekend vorig jaar een verlies te hebben geleden dat is te wijten aan de hoge financieringslasten. De warenhuisketen moest vorig jaar een verlies van 18,8 miljoen euro incasseren. In juni dat jaar nam het Britse opkoopfonds Lion Capital de winkelketen over.
Hoge schulden hebben twee kanten. Enerzijds drukken de rentelasten de belastingdruk omdat ze van de winst worden afgetrokken. De andere kant is dat de rentelasten een molensteen dreigen te worden zodra het economisch tegenzit en de rente stijgt.