Van fruitafval leren tassen maken, Fruitleather doet het

Alternatieven voor de leerindustrie zijn er volop, maar Fruitleather is eerste bedrijfje dat bedorven fruit als basis gebruikt om leer na te maken.

Beeld Gonnie Tijs000

Hoe is het fruitleer-idee ontstaan?

Al struinend over de Rotterdamse markt zagen Hugo de Boon (23) en Koen Meerkerk (23) dat er veel fruitafval overbleef. '45 procent van het geproduceerde fruit bereikt de consument niet. Omdat het esthetisch niet voldoet aan onze eisen, omdat het verloren gaat tijdens transport of wordt weggegooid', vertelt De Boon. Naar aanleiding van een schoolopdracht besloten de twee bedenkers van Fruitleather op zoek te gaan naar een oplossing voor voedselverspilling. Het duo begon te experimenteren met verschillende fruitsoorten en maakt leer van fruitcombinaties.

Hoe gaat het in zijn werk?

Fruitleather gebruikt een techniek die lijkt op de methode die koks al tijden toepassen om een natuurlijke variant van zure matten te maken. In hun studio halen de jonge ondernemers de pitten uit het fruit. De rest wordt met een houtversnipperaar vermalen tot een egale drab. Om het vocht en de bacteriën uit het mengsel te halen, wordt het verhit. Dan worden natuurlijke additieven toegevoegd om de flexibiliteit en sterkte van het leer te behouden. Vervolgens wordt de pulp met de hand uitgesmeerd op glasplaten die in de oven worden gedroogd. Chemiebedrijf Stahl Europe helpt met de afwerking van de leerlappen. Het bedrijf maakt de coating en kan met een hydraulische pers een krokodillenpatroon in het leer drukken.

Lees verder onder de afbeelding.

Beeld Gonnie Tijs000

Is leer van fruit dan even sterk, flexibel en regenbestendig als normaal leer?

Nog niet helemaal. Het leer is nu al veel beter en sterker dan toen de jongens met het project begonnen in 2015, maar voornamelijk de regenbestendigheid blijft een probleem. Ook de scheur- en treksterkte moeten worden verbeterd om van het leer lang meegaande gebruiksproducten te maken. Lampenkappen van fruitleer zullen op dit moment al eindeloos meegaan, maar leer voor schoenen en tassen zal nog verder door moeten worden ontwikkeld.

Is leer van koeien, varkens of lammetjes straks verleden tijd?

Dat hopen de oprichters van Fruitleather wel, maar het is niet te verwachten. De mogelijkheid tot uitbreiding - eventueel met behulp van een subsidie - wordt nu onderzocht. 'We doen alles op eigen kracht en dat is lastig en bewerkelijk', zegt De Boon. 'We werken samen met de chemieopleiding van de Hogeschool van Rotterdam en leerbedrijven om zo een hoogwaardig materiaal te maken. Pas als we het prototype volledig hebben getest en doorontwikkeld, willen we ons product op de markt brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden