Van fraude verdachte oud-topman doet aangifte tegen SNS

Voormalig interim-topman Buck G. van de vastgoedbank van SNS Reaal, die zelf wordt verdacht van fraude, heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalige werkgever wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Dat heeft zijn advocaat Jeroen Soeteman zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door NRC Handelsblad.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

G. beschuldigt SNS ervan de rechter onvolledig te hebben geïnformeerd over de regeling voor de afkoopsom van 750 duizend euro die hij meekreeg bij zijn vertrek bij de vastgoedbank eind 2012.

In de regeling staat dat SNS de afkoopsom kan terugeisen bij fraude. In dat geval zou de fraude wel binnen een halfjaar bij de rechter aanhangig moeten worden gemaakt. Juli vorig jaar kwam de kortgedingrechter tot het oordeel dat dit niet binnen de overeengekomen termijn was gebeurd. Daardoor verviel het recht van SNS om de afkoopsom terug te claimen.

SNS zou nu alsnog proberen het geld terug te halen door er beslag op te leggen. Daarbij zou de bank en verzekeraar de rechtbank onjuist hebben geïnformeerd, op basis waarvan de rechtbank SNS toestemming heeft verleend beslag te leggen op de afkoopsom.

G. deed afgelopen woensdag aangifte, een dag nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt de ex-topman en negen andere verdachten te gaan vervolgen wegens fraude bij de vastgoedtak van SNS.

Vastgoedman Lips is zich van geen kwaad bewust in Dubai

'Net heerlijk wat koffie gedronken met vrienden op de golfbaan', vertelt Roger Lips aan de telefoon vanuit Dubai. SNS wil nog rond de 52 miljoen euro van de failliete ondernemer. De voortvluchtige vastgoedman is echter niet van plan naar Nederland terug te keren (+).

Fraudezaak

Tien van fraude verdachte directeuren en managers van de vroegere vastgoedtak van SNS Reaal moeten voor de rechter verschijnen. Met vijf andere heeft het Openbaar Ministerie voor bijna een half miljoen euro geschikt. De verdenkingen tegen de vijftien lopen uiteen van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen tot deelname aan een criminele organisatie.

De zaak draait om twee hoofdverdachten: Buck G. en zijn rechterhand Pieter G. De fraude zou tussen 2010 en 2012 hebben plaatsgevonden bij SNS Property Finance. SNS Reaal was aan de zwaar verlies makende vastgoedpoot ten onder gegaan als de staat het concern niet had genationaliseerd.

De twee zouden van de andere verdachten 2,3 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen en via hen valse declaraties hebben witgewassen. In ruil daarvoor werden de verdachten bij en door Property Finance aangesteld. Valse facturen moesten de steekpenningen verhullen.

Integriteit of het ontbreken daarvan bij banken en andere financiële instellingen staat in het zoeklicht sinds de financiële crisis die in 2008 begon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden