winnaar & verliezer van de week

Van Eerd gaat hatseflats, Witteveen klaagt bij Beau

Frits van Eerd. Beeld ANP
Frits van Eerd.Beeld ANP

Winnaar: Frits van Eerd – Jumbo

Banken durven met hem in zee te gaan

Deze week stonden actievoerende boeren in alle vroegte op de stoep van zijn woning in Heeswijk-Dinther. Maar dat maakte van Jumbo-baas Frits van Eerd eerder een held dan een schlemiel. Hij ging niet boos aan tafel zitten bij een kletsprogramma, maar ging onder zijn bekende motto ‘Hatseflats, we gaan het gewoon doen’ een kwartiertje met ze praten, nadat hij zich eerst keurig had gesoigneerd. Intussen was hij druk bezig met de onderhandelingen over de financiering van de Hema-overname. En donderdag kon hij melden dat het gelukt was.

Op voorhand waren er twijfels of banken wel bereid waren een krediet van 200 miljoen euro te geven in wat door nogal wat retailgoeroes als een bodemloze put wordt afgedaan. Wat hij precies gaat doen om de Hema-verliezen te stoppen is onduidelijk, maar sluiting van de buitenlandse filialen lijkt er een van te zijn. Hema moet weer een ouderwets Hollandse uitstraling krijgen. En er zitten synergie-effecten aan, zo blijkt in deze coronatijd. Van Eerd zou de Hema-tompoucen en rookworsten kunnen gaan verkopen in zijn Jumbo-winkels, nu de Hema gedwongen is gesloten. En de restaurantketen La Place die hij eerder kocht, zou misschien in de Hema kunnen worden ondergebracht. Maar de belangrijkste uitdaging is toch producten te vinden waarvoor Nederland weer massaal naar de Hema zal willen gaan.

Michiel Witteveen. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
Michiel Witteveen.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

Verliezer: Michiel Witteveen – Blokker

Kinnesinne is geen ondernemershouding

Michiel Witteveen, de hoogste baas van Blokker, ging deze week uithuilen bij Beau van Erven Dorens nadat bekend werd dat al zijn Blokker- en Intertoys-zaken tot 19 januari weer op slot moesten. Hij voelde zich onrechtvaardig behandeld, omdat het er toen nog op leek dat de Hema en Wibra de volgende dag nog wel open zouden mogen, omdat ze ook voedselwaren verkochten. Witteveen wilde duidelijk zijn: ‘Supermarkten en apotheken open, de rest dicht. Als je een zacht beleid wilt voeren, moet je ook andere winkels toestaan aan click & collect te doen.’

Het is nooit zo netjes om op deze wijze over de concurrentie te spreken in de media. En al helemaal niet, omdat Blokker en Intertoys volgens Witteveen er financieel heel goed voorstaan en zelf ‘geen pan soep naast de kassa hoefde neer te zetten’ om open te blijven. Witteveen had beter in alle stilte zijn eigen plan kunnen trekken in plaats van zo publiekelijk te klagen – ‘hij mag wel, ik niet’ – over de andere. Als hij niet mag kan Blokker gewoon een beroep kunnen doen om financiële steun van de overheid – tenminste als ze zo hard getroffen worden.

Gelukkig kwam hij aan het einde van de week nog met een snood plannetje: de oprichting van een eigen expresdienst, waarbij thuiszittend Blokker-personeel pakjes gaat rondbrengen. Zo behoort een ondernemer te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden