Van een rijtjeshuis een kasteelwoning maken

Afgaande op het zoekgedrag op Funda zouden mensen het liefst in een kasteel wonen. Twee architecten ontwierpen het ideale huis dat veel mensen wél kunnen betalen.

De artist impression van het 'ideale rijtjeshuis'. Ruimte wordt gecreëerd met behulp van privacy aan de straatkant en hoge ramen aan de tuinkant. Beeld FUNDA

Kun je van een rijtjeshuis een kasteelwoning maken? De meest bekeken huizen op Funda zijn landhuizen en kastelen, maar de digitale zoektocht naar een koopwoning draait in Nederland doorgaans uit op een rijtjeshuis. Dat blijkt uit een analyse van de ruim 36 miljoen bezoeken per maand aan de huizensite.

Funda gaf twee architecten de opdracht een nieuw type rijtjeshuis te ontwerpen. Schets op basis van de miljoenen zoekacties op de makelaarssite een droomhuis dat past binnen het aantal kubieke meters van het gemiddelde huis, het Nederlandse rijtjeshuis.

Architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs wonnen de prijsvraag. De 'big data' van Funda vertelden hen dat Nederlanders in hun zoektocht naar een huis vooral op zoek zijn naar vrijheid en ruimte. Grote vrijstaande huizen bieden dat, net als de kastelen waarvan de plaatjes op Funda graag worden doorgeklikt. Dus kozen de architecten voor het ontwerpen van een 'kasteelwoning'.

Ruimte zit volgens de ontwerpers ook in privacy, niet alleen in vierkante meters. Bewoners van een rijtjeshuis sluiten de gordijnen om inkijk te voorkomen of laten de beukenhaag voor hun woning opschieten tot boven ooghoogte. Dus mag de voorgevel een meer gesloten karakter hebben, al kan door uitsparingen in de gemetselde muur nog wel naar buiten worden gekeken. In de woning wordt de ruimte juist geboden door een grote, hoge woonkamer. De slaapkamers zijn kleiner dan gebruikelijk en weggewerkt in de 'kasteelmuur' of als een toren op de achterzijde geplaatst. Vervolgens zijn er nog de metershoge openslaande deuren naar de tuin.

Een dwarsdoorsnede van het ideale rijtjeshuis, volgens ontwerp van architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs in opdracht van Funda. De twee architecten gebruikte data van de huizensite om criteria op te stellen waaraan hun rijtjeshuis moet voldoen. Ruimte was een belangrijke voorwaarde. Beeld FUNDA

De komende jaren moeten in Nederland tienduizenden huizen worden bijgebouwd om te voldoen aan de bevolkingsgroei. Het rijtjeshuis, dat zijn opmars beleefde tijdens de Wederopbouw na 1945, blonk lang uit door een standaardindeling. Veel projectontwikkelaars bieden de koper van een nieuwbouwwoning tegenwoordig wel de mogelijkheid binnenshuis te variëren met de plaatsing van hun muren (meer slaapkamers en een aparte zitkamer voor gezinnen met kinderen bijvoorbeeld). Buiten kan soms worden gekozen voor een eigen indeling van de gevel, van ramen tot de gebruikte steensoort.

Nu de woningmarkt weer aantrekt, vreest architect Atteveld voor gemakzucht bij projectontwikkelaars. 'Als een huis toch wel wordt verkocht, waarom zou je als ontwikkelaar dan investeren in het uitdenken van bijvoorbeeld een vernieuwende indeling? Vaak wordt gedacht dat het rijtjeshuis is uitontwikkeld, maar wij denken van niet. En big data kan helpen bij het ontwerp van een nieuw type rijtjeshuis.'

Beeld FUNDA

Kamers

De gemiddelde koopwoning van de Nederlander is een rijtjeshuis met 5 kamers, een woonoppervlakte van 100-125 vierkante meter en een prijs van 175 duizend tot 200 duizend euro.

De projectontwikkelaar

Peter Bolink, hoofd ontwikkeling en verkoop bij vastgoedbedrijf Ter Steege: 'Big data zijn interessant, maar uiteindelijk geeft de keuze van onze kopers het meest realistische beeld. Wij geven onze kopers heel veel keuze bij de indeling van hun woning. Dit ontwerp lijkt wel aan te sluiten bij wat wij de leefstijl 'Vrijheid' noemen in ons nieuwbouwproject 'Indië' in Almelo. Die stijl gaat uit van veel open ruimte in de woning, zowel beneden als boven.

'Mensen zijn vaak geïnspireerd door dat idee, maar kiezen gaandeweg het keuzeproces toch voor steeds praktischer oplossingen. Dit lijkt me niet het ideale huis met kinderen. Bovendien offeren ze veel praktische ruimte op, zoals de bergzolder of het extra toilet.

'De bouwkosten zullen wel hoger zijn dan gemiddeld, schat ik in. Alhoewel er ook wat besparing mogelijk is. Waar het om draait bij dit type woningen: de klant heeft een budget en wij bouwen vervolgens het maximaal haalbare.'

De makelaar

Makelaar Collin Hoondert uit Goes, een gemeente die de komende jaren veel huizen moet bijbouwen: 'Als dit bij ons in de etalage hangt, zal het zeker veel vraag opleveren. Als de prijs klopt, is dit een leuk product. Al ben ik bang dat de gemiddelde huizenkoper uiteindelijk net een slagje behoudender is dan dit ontwerp. En dus uiteindelijk een andere keuze zal maken.

'Ik vraag me wel af of dit ook kan worden gebouwd voor de beoogde 200 duizend euro. Zo te zien gaat de prijs per vierkante meter woonoppervlakte door die grote vide fors omhoog. Het lijkt ook niet aan te sluiten bij andere wensen. Veel kopers hebben nu juist graag een grotere badkamer of hal.

'Rijtjeshuizen komen nu in twee, drie varianten. Minder dan in de jaren vijftig zelfs. Het Bouwbesluit heeft dwingende voorschriften voor de bouw van woningen. Maar wellicht kan dit ontwerp de markt een nieuwe richting opduwen.'

De wetenschapper

Kees Dol, woningmarktonderzoeker aan de Technische Universiteit Delft: 'Een interessant ontwerp, maar de meeste mensen zijn wat huizen betreft toch wat conservatief in hun keuze. Uiteindelijk gaat de voorkeur uit, zeker als het een gezin betreft, naar een huisje met een tuintje. Als ze dan hebben berekend wat ze kunnen besteden komen ze vaak uit bij de gemiddelde woning, met een prijs tot 200 duizend euro en met een woonoppervlakte van 100 tot 120 vierkante meter.

'Bij het gemiddelde rijtjeshuis denken ze dan al snel: dat is goed. Als ze dan wat meer centen hebben, gaan ze kijken naar een vrijstaande woning. Maar overwegend komen ze uit bij een huis met de standaard indeling met drie slaapkamers en een verbouwde zolder. Het is eigenlijk net als met auto's; uiteindelijk hebben die allemaal vier wielen en gaat het over het formaat van de kofferbak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden