Van der Valk duikt op in dossier Air Holland

Horecafamilie Van der Valk wordt opnieuw in verband gebracht met zwartgeldpraktijken. In het strafdossier van Air Holland stelt een verdachte dat de familie contant geld heeft gestoken in de vliegmaatschappij....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt Harry van Gelder

De familie ontkent zwart geld te investeren. Gert Jan van der Valk: 'Wij doen het niet, het gebeurt niet en wij waren niet in de buurt. Dit verhaal hoort thuis in het land der fabeltjes.' Van der Valk werd in 1996 samen met een drietal andere familieleden veroordeeld voor grootschalige fraude in het horecaconcern met premies, belastingen en omzetten.

In 1999 probeerde Gert Jan van der Valk met een vijftal partners een doorstart te maken van het toen ook al failliete Air Holland. 'Wij wilden de vliegrechten naar de Antillen vrijstellen', zegt Van der Valk. 'We wilden niet dat KLM het alleenrecht kreeg. Wij wilden de vliegtarieven voor onze hotelgasten op de Antillen acceptabel houden.'

De doorstart ging uiteindelijk niet door, omdat de nu van zwendel met drugsgeld verdachte Cees van D. Air Holland overnam. Tijdens diens directeurschap, in de jaren 2001 en 2002, investeerde een cocaïnebende miljoenen euro's in het bedrijf, stelt Justitie. In die jaren veranderde de sfeer op de aandeelhoudersvergaderingen; Surinamers in trainingspakken mengden zich met heren in zakenkostuums.

Toenmalig financieel-directeur Paul G. van Air Holland wordt als brein gezien van de investeringen van misdaadgeld bij Air Holland. In Luxemburg zou Paul G. contact hebben gehad met Nico C. en Raoul B. Met hen wordt overeengekomen dat 'zwarte geldbedragen' afkomstig van de familie Van der Valk via Luxemburg zullen worden witgewassen, aldus het strafdossier. De vrijgekomen gelden zouden in Air Holland worden geïnvesteerd.

In de fraudezaak tegen Van der Valk in 1996 was ook sprake van grote hoeveelheden contant geld van de familie die in de kofferbak van privé-auto's naar Luxemburgse banken werden vervoerd. Gert Jan van der Valk wijst erop dat hij niet door Justitie is gehoord. 'Als iemand zoiets zegt, dan staat het in een dossier. Wat kun je daar aan doen?'

Paul G. werd ook gesignaleerd in Londen. Hij zou daar samen met zijn vriendin diverse keren naar toe zijn gevlogen, met sporttassen vol drugsgeld. 'Het is hartstikke spannend allemaal en zeker ook levensgevaarlijk', schrijft de financieel directeur over zijn financiële praktijken. Hij richt zich in een e-mail tot zijn topman Van D. De mail is terecht gekomen in het strafdossier.

De inhoud van de sporttassen zou in Londen zijn gestort op bankrekeningen. G. zou er ook zaken hebben gedaan met de omstreden Japanse diplomaat Kentaro M. De Nederlander zou de Japanner de duizenden bankbiljetten ongeteld en in plastic tassen hebben overhandigd. M. werd in 2001 aangehouden door de Britse justitie, maar vanwege zijn diplomatieke onschenbaarheid weer vrijgelaten.

Via buitenlandse rekeningen werd in totaal 36 miljoen euro van de drugsbende witgewassen, blijkt uit een overzicht dat tijdens de doorzoeking van de woning van Paul G. werd aangetroffen. 'Ik ben de architect en link naar de Rotterdamse snuiflijn, kortom het is alsof ik V. weer hoor praten. Tassen met geld etc.', schrijft G. in een andere mail. Met V bedoelde G. mogelijk de veroordeelde drugsbaron Johan V. alias de Hakkelaar.

De laatse maanden voor de val van Air Holland in april leefden de toplieden in doodsangst, aldus het strafdossier. Topman Van D., die veel geld verdiende met beleggingen en verkoop van winkels, vluchtte de laatste maanden voor het faillisement van het ene adres naar het andere om aan criminele schuldeisers te ontkomen.

In verband met de mogelijke financiering van Air Holland met drugsgeld zijn de afgelopen maanden in totaal tien mensen aangehouden, van wie er nog zeven vastzitten. In totaal werd zeshonderd kilo cocaïne in beslaggenomen. Naast de investering in Air Holland zou de bende ook geld hebben gestoken in onroerend goed en andere ondernemingen, waaronder een administratiekantoor, een drukkerij en horecabedrijven. Paul G. ontkende gisteren via zijn advocaat met klem betrokken te zijn bij de drugsgeld-affaire. Ook zijn baas Cees van D. ontkent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden