Van der Ploeg wil helderheid in beoordeling subsidies

Staatssecretaris R. van der Ploeg van Cultuur wil ervoor zorgen dat er meer helderheid komt bij de beoordeling van subsidieaanvragen van kunstgezelschappen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Op vragen van het D66-Kamerlid Dittrich over de slordige beoordeling van de aanvragen door de Raad voor Cultuur - waarover De Volkskrant zaterdag berichtte - gaf de staatssecretaris toe dat er in het verleden 'een paar bedrijfsongevallen' zijn geweest.

Dittrich noemde als voorbeeld de weigering van subsidie aan het Haagse dansgezelschap Djazzex, dat daardoor ter ziele ging. De rechter oordeelde dat het advies veel te slordig was gemotiveerd. Het ministerie van OCW moet nu 5 ton schadevergoeding betalen.

Volgens de bewindsman zijn de procedures bij de Raad voor Cultuur inmiddels aangescherpt. Van der Ploeg erkende dat de kunstwereld recht heeft op een zo transparant mogelijk beoordelingssysteem.

De procedures voor het bezoeken van voorstellingen door commissieleden van de raad zijn volgens de staatssecretaris ook aangepast. Er wordt nu, anders dan indertijd bij Djazzex, wel verslag van bijgehouden.

Volgens Dittrich moet Van der Ploeg ook nagaan hoe de aanstelling van de leden plaatsvindt en of zij voldoende deskundig zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden