Van der Moolen hard geraakt op beurs

De AEX-index sloot dinsdag iets lager, ondanks een positief begin van de handel. Onder druk van de lagere opening van Wall Street verslechterde de stemming en verloor de belangrijkste graadmeter in Amsterdam terrein....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Bij de Midkapfondsen werd het effectenhuis Van der Moolen afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers. Het effectenhuis maakte een verlies bekend van 35,3 miljoen euro en liet weten dat de omzet in de Verenigde Staten in de toekomst verder zal dalen. Het aandeel verloor dik 7 procent. Maandag sloot het aandeel, vooruitlopend op de cijfers, nog 10 procent hoger.

Van der Moolen is in het afgelopen kwartaal hard geraakt door het nieuwe handelsmodel dat de effectenbeurs in New York heeft ingevoerd. Sinds de New York Stock Exchange een deel van de effectenhandel heeft geautomatiseerd, behalen de hoekmannen van Van der Moolen daar beduidend minder inkomsten.

Crucell liet dinsdag een zeer grillig koersverloop zien. Het aandeel schommelde een groot deel van de dag tussen winst en verlies, maar sloot de dag bijna 3 procent hoger af. Daarmee stond het biotechbedrijf bovenaan de Midkap. Voorbeurs maakte Crucell tegenvallende kwartaalcijfers bekend, maar het concern heeft hoge verwachtingen van het kinderziektevaccin Quinvaxem.

De AEX, de graadmeter van de meest verhandelde beursfondsen in Amsterdam, verloor 0,1 procent tot 493,69 punten. De Midkap-index won 0,1 procent tot 637,68 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt gingen 0,1 procent terug, terwijl Parijs 0,3 procent zakte.

In de Verenigde Staten gingen koersen kort na opening omlaag, ondanks enkele positieve macrocijfers. Dat effect werd teniet gedaan door tegenvallende bedrijfscijfers van het detailhandelsconcern Home Depot.

‘Het is een beetje een afwachtende beurs’, constateerde marktstrateeg Erik Nienhuis van Van Lanschot Bankiers kort voor het slot. Volgens hem keken beleggers de kat uit de boom, in aanloop naar een aantal belangrijke macrocijfers later deze week, waaronder de inflatie in de Verenigde Staten.

Technologieaandelen deden het over het algemeen goed. TomTom, de producent van navigatieapparatuur, won 2,9 procent, goed voor de eerste plek in de AEX. Chipmachineproducent ASML was met een plus van 2,2 procent een goede tweede. Branchegenoot ASMI (plus 1,8 procent) behoorde tot de sterkere stijgers op de lijst van middelgrote fondsen.

Daarentegen moest automatiseerder Getronics 0,8 procent inleveren naar 5,99 euro. Gisteren stapte de financiële topman op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden