Van der Hoop ten onder door missers

De ondergang van Van der Hoop Bankiers is te wijten aan jaren van mismanagement. Dat zeggen diverse ingewijden in de financiële wereld....

De aandeelhouders van Van der Hoop Bankiers zijn hun geld kwijt. De bewindvoerders van de bank hebben maandag bekendgemaakt dat de Belgische Bank Degroof enkele activiteiten van de noodlijdende vermogensbeheerder wil overnemen. De opbrengst van die transactie en de rest van het geld in de onderneming wordt besteed aan het betalen van de schuldeisers. Het geld van de rekeninghouders blijft hoogstwaarschijnlijk gespaard.

Van der Hoop Bankiers was tot afgelopen vrijdag in onderhandeling met Bank Degroof, een grote Belgische private bank (twintig miljard beheerd vermogen), over een reguliere overname. De gesprekken liepen op niets uit, waarop De Nederlandsche Bank vrijdag twee bewindvoerders aanstelde en de rekeningen bij de bank bevroor. Van der Hoop verkeert al langer in moeilijkheden en gevreesd werd dat na het slechte nieuws klanten massaal wilden vertrekken bij de bank. Als alle klanten van een bank hun geld willen opnemen, valt een bank om.

De gesprekken in het weekeinde hebben als uitkomst dat niet het bedrijf wordt overgenomen, maar wel enkele activiteiten, namelijk het bankieren voor vermogende particulieren en het vermogensbeheer voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Ook gaat een deel van het personeel over. Het totale beheerd vermogen van Van der Hoop is 320 miljoen euro.

Wat overblijft, is een lege vennootschap, met alleen een afdeling effectenhandel, maar zonder geld om mee te handelen. Op de Amsterdamse effectenbeurs verloor het aandeel Van der Hoop maandag ongeveer 80 procent van zijn waarde. Na de handelsdag maakte Euronext bekend dat Van der Hoop vanaf vandaag is verbannen naar het strafbankje. Het merendeel van de aandelen is in handen van enkele grote particuliere beleggers en investeringsmaatschappijen.

Volgens ingewijden heeft Van der Hoop de ondergang aan zichzelf te wijten. De bank – van oorsprong een effectenbank – zette de afgelopen jaren activiteiten op met onder meer trustmaatschappijen, financieringsconstructies (corporate finance) en hypotheken die stuk voor stuk mislukten. Die kapitaalsvernietiging werd Van der Hoop fataal. Bovendien zouden klanten zijn weggelopen omdat ze vonden dat er bij het beheer van hun vermogen te veel transacties werden verricht, wat hoge transactiekosten met zich meebracht.

Ook de algemene kosten van de bank waren hoog, terwijl de omzet en het rendement per medewerker altijd lager was dan die bij concurrerende instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden