'Van der Hoevens' liggen niet voor het oprapen

Ahold zoekt een nieuwe topman, en snel. Het supermarktconcern moet orde op zaken stellen en heeft een ervaren bestuurder nodig met verstand van geld, van winkels en, vooral, van Amerika. Bovendien moet hij crisisbestendig zijn.

Bestaat de ideale opvolger voor ex-Topman-van-het-Jaar Cees van der Hoeven? Een Ad Scheepbouwer voor de detailhandel? Ahold is dringend op zoek naar iemand met verstand van winkels, een scherp oog voor cijfers, bestuurlijke ervaring met crisissituaties en - niet op de laatste plaats - met kennis van Amerika.

Het supermarktconcern doet geen mededelingen over Van der Hoevens opvolging, behalve dat de nieuwe topman 'in eerste instantie' binnen het eigen bedrijf wordt gezocht. Financieel directeur Michiel Meurs gold lang als kroonprins, maar die legde zondag tegelijk met Van der Hoeven zijn functie neer nadat de omvangrijke fraudezaak bij dochterbedrijf US Foodservice bekend werd.

Bestuurslid Jan Andreae (54), verantwoordelijk voor Europa en Scandinavië, heeft geen grote fusies of overnames op zijn naam staan. Bovendien vinden de vakbonden hem lang niet zo sociaal als Van der Hoeven.

Andreae's collega's Jim Miller en Theo de Raad vallen zonder twijfel af. De eerste is direct verantwoordelijk voor de frauderende dochter, de tweede geeft leiding aan Latijns-Amerika, waar een forensisch onderzoek loopt naar de omstreden overname van Disco.

Hoofdbestuurder Bill Grize zou volgens analisten een goede man zijnvoor de functie. Grize is bij Ahold verantwoordelijk voor de retaildochter in Amerika, Ahold USA - niet te verwarren met US Foodservice. Tegelijk pleit die mogelijke verwarring juist tegen hem: aan Amerikanen kleeft het stigma van fraude, ondanks het feit dat Grize niets met het omstreden Foodservice van doen heeft.

Bovendien wil Ahold het liefst een Nederlander aan het roer. Het bedrijf, dat meer dan 60 procent van zijn omzet buiten Europa realiseert, is toch al aan het veramerikaniseren, zo suggereerde Van der Hoeven eens in een interview.

Een veelgenoemde naam als opvolger van Van der Hoeven is Frank Meysman, bestuursvoorzitter van het voedingsmiddelenconcern Sara Lee/DE. Meysman kondigde 14 februari plotseling zijn vertrek aan. Vanaf 1 juli wil hij zijn carrière 'een andere wending geven', zei hij toen. Analisten achten het 'heel goed mogelijk' dat de raad van commissarissen bij Ahold al eerder contact met Meysman heeft gezocht, omdat Van der Hoeven vorig jaar al zijn ontslag aanbood (dat werd geweigerd), en enige tijd later zijn commissariaten bij ABN Amro en KPN opzegde.

Een andere naam die circuleert is die van Rob ter Haar, bestuursvoorzitter bij handelshuis Hagemeyer. Deze oud-topman van De Boer Unigro weet alles van supermarkten, en leidde Hagemeyer succesvol door een omvangrijke reorganisatie. Het financieel drama van Laurus, waarin De Boer Unigro is opgegaan, is Ter Haar nooit aangerekend.

Ook Ter Haars collega Jan Brouwer zou in aanmerking komen. Deze topman van Ahold-dochter Schuitema wordt door vriend en vijand geroemd om zijn wijze van leidinggeven. Hij komt bovendien uit de eigen gelederen.

Luc VandeVelde, bestuursvoorzitter bij het Britse Marks en Spencer, is een bestuursvoorzitter met ruimere internationale ervaring dan Brouwer. Hij heeft, net als Rob ter Haar, een grote reorganisatie met succes voltooid.

De genoemde bestuursvoorzitters laten bij monde van hun woordvoerders weten dat ze geen commentaar op de geruchten willen geven.

Wie in ieder geval niet in aanmerking lijkt te komen is Jan-Michiel Hessels. De oud-Vendexbestuurder kent de supermarktwereld weliswaar als geen ander, maar is onderwerp van een enquête-onderzoek naar mogelijke wanprestaties van de commissarissen bij Laurus. Als gedelegeerd commissaris maakte Hessels Laurus overnameklaar.

Daarbij lieten de commissarissen zich voornamelijk leiden door de belangen van de banken, terwijl Ahold in deze crisis juist behoefte heeft aan een roerganger die ook de belangen van het grote aantal beleggers meeweegt.

www.volkskrant.nl/ahold

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden