Van der Hoeven ergert werkgevers

Achtergrond..

Den Haag Dreigende woorden van de werkgevers in de richting van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken: ‘Wij waren maandagmorgen onaangenaam verrast door je opmerkingen in De Telegraaf’, schreven Bernard Wientjes van VNO-NCW, Loek Hermans van MKB-Nederland en Albert Jan Maat van LTO Nederland dinsdag in een open brief aan de CDA-minister.

De voorzitters waren woedend boos over een interview waarin Van der Hoeven oproept tot een maatschappelijk debat over ethiek en ondernemen. ‘Ik maak me zorgen over het kortetermijnwinstbejag dat hier en daar overheerst’, liet de CDA-bewindsvrouw optekenen. ‘Een gebrek aan ethisch en moreel handelen is mede oorzaak geweest van de economische crisis.’

Haar opmerkingen zijn de werkgevers in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Je schiet hier als minister van Economische Zaken, de minister van en vóór het bedrijfsleven, in het wilde weg beschuldigend op ondernemend Nederland’, schrijven de drie. Dat is opvallend harde taal van belangenclubs die in de regel in de coulissen hun zaak bij de politiek bepleiten. Zeker als het gaat om hun natuurlijke bondgenoot in het kabinet – de minister van Economische Zaken – hanteren ze veel liever de wortel dan de stok.

Na een gesprek met de werkgevers gisteravond waren alle plooien weer gladgestreken. Maar het incident zal vandaag ongetwijfeld in de Tweede Kamer aan bod komen. Vanmiddag staat namelijk de behandeling van de begroting van Economische Zaken op de agenda.

Van der Hoeven mag zich voorbereiden op een kritische Kamer. Het algemene gevoel is dat Van der Hoeven in de economische crisis te weinig zichtbaar is. En als ze van zich deed spreken, pakte dat vaak verkeerd uit. Haar kritiek op de banken, die door de crisis de kredietkraan voor bedrijven dichtdraaiden, leidde vorig najaar direct tot een aanvaring met minister Bos van Financiën. Haar oproep om spaarloon vrij te geven, korte tijd later, werd direct afgeschoten door staatssecretaris De Jager van Financiën. En nu de uitglijder met de ondernemerslobby.

Het probleem is zeker niet dat Economische Zaken geen initiatieven neemt om de crisis te lijf te gaan. Er zijn garantieregelingen gekomen, subsidieregelingen voor groene energie, en ondernemers hoeven minder vaak aangifte te doen bij de Belastingdienst. Er zijn inmiddels zo veel regelingen om ondernemers bij te staan dat het ministerie vorige week een boekje van 21 pagina’s publiceerde waarin ze allemaal staan opgesomd.

Maar Van der Hoeven krijgt de boodschap niet goed over het voetlicht. En ondanks de verzoenende woorden die gisteravond tussen minister en ondernemersvoormannen werden gewisseld, blijkt uit de brief zonneklaar dat de werkgevers niet erg onder de indruk zijn. ‘Wij gaan er nog altijd van uit dat ook jij de overtuiging hebt dat het economische herstel moet komen van ondernemers en ondernemingen’, schreven ze aan Van der Hoeven. ‘Ondernemers en ondernemingen op wie de overheid doorlopend een beroep doet. Een beroep waar ondernemers gehoor aan geven en waarover je tijdens je werkbezoeken altijd zo vol lof bent.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden