Van den Nieuwenhuyzen schuldig aan fraude

ROTTERDAM (ANP) - Joep van den Nieuwenhuyzen heeft kort voor het faillissement van zijn bedrijf SP Aerospace geld weggesluisd naar Wilton-Fijenoord Holding (WFH), een ander bedrijf in zijn RDM-concern.

De omstreden zakenman moet nu 11 miljoen euro plus gederfde rente terugbetalen aan de curatoren van het failliete SP Aerospace, zo oordeelde de rechtbank in Rotterdam vorige week.

Volgens de rechtbank heeft Wilton-Fijenoord, waar Van den Nieuwenhuyzen volgens de rechtbank feitelijk de baas was, zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk onttrekken van geld aan de boedel van het kwakkelende SP Aerospace. Curator Louis Deterink constateerde dit voorjaar dat Van den Nieuwenhuyzen het RDM-concern in een ijzeren greep hield. ,,RDM was een éénpersoonsconcern met Van den Nieuwenhuyzen aan de knoppen.''

Hoger beroep

Het is de eerste veroordeling voor Van den Nieuwenhuyzen. De zakenman liet in een reactie weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij onthoudt zich van verder commentaar. Dit voorjaar deed Van den Nieuwenhuyzen de beschuldigingen van Deterink in zijn faillissementsverslag af als ,,tendentieus, eenzijdig, partijdig en onvolledig''.

Het draait allemaal om de order voor Fennek-pantservoertuigen van Defensie voor SP. RDM Technology, weer een ander bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen, zou een deel van de klus klaren, maar ging failliet. In plaats van de boedel aan SP te verkopen, ging het project naar WFH dat het op 9 juni 2004 voor veel meer geld doorverkocht aan SP. Korte tijd later ging SP onverwacht failliet. De rechtbank noemt de hele constructie ,,benadeling van schuldeisers''.

Financieel tekort

Er was volgens curator Louis Deterink een structureel financieel tekort bij SP, waardoor het bedrijf de Fennek-order niet kon uitvoeren. Kort na het faillissement in 2004 constateerde Deterink al dat Van den Nieuwenhuyzen het bankroet zelf had veroorzaakt door 18 miljoen euro aan het bedrijf te onttrekken. Voor de rechtbank in Den Bosch dient binnenkort een soortgelijke zaak, waarin de curator 6 miljoen euro claimt.

Van den Nieuwenhuyzen heeft altijd benadrukt dat de ondergang van SP werd veroorzaakt door de annulering van een defensieorder voor het militaire voertuig Fennek. Delen van het failliete SP werden in 2004 verkocht aan de Duitse machinebouwer Krauss-Maffei Wegmann en het industriële conglomeraat Stork.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden