Van Boxtel nieuwe topman van NS

Roger van Boxtel gaat een jaar lang de Nederlandse Spoorwegen leiden. De oud-minister en Menzis-topman is per 1 augustus de nieuwe president-directeur van het geplaagde spoor-bedrijf. Van Boxtel (61) volgt de in juni vertrokken Timo Huges op.

Silke Spierings
Roger van Boxtel. Beeld anp
Roger van Boxtel.Beeld anp

Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt. Van Boxtel is benoemd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, op voordracht van de raad van commissarissen van de NS. Het spoorbedrijf zegt begin volgend jaar op zoek te gaan naar een vaste nieuwe topman. Na Huges' vertrek fungeerde financieel topman Engelhardt Robbe tijdelijk als bestuursvoorzitter. Als Van Boxtel in augustus begint, bestaat de raad van bestuur weer uit twee personen.

Timo Huges, de vorige vaste topman, moest in juni het veld ruimen nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges bleek betrokken bij vals spel rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had dat eerder nog ontkend. De NS-top sluisde congevoelige informatie van concurrenten door naar dochterbedrijf Abelio, dat meedong naar de aanbesteding, bleek vorige maand uit een rapport van toezichthouder ACM. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Carel van den Driest, legde na de affaire zijn functie neer.

Roger van Boxtel was voor D66 zowel lid van de Tweede (1994-1998) als de Eerste Kamer (2011-2015). Hij was minister zonder portefeuille in het tweede kabinet Kok, waarin hij na het aftreden van Bram Peper ook nog anderhalve week minister van Binnenlandse Zaken was. Tot 1 april van dit jaar was Van Boxtel ruim een decennium lang de bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis.

Ajacieden

De nieuwe aanstelling van Van Boxtel is mede mogelijk gemaakt door Ajacieden Edwin van der Sar en Johan Cruijff. Ajax-lid Van Boxtel was in mei nog in de running om Michael Kinsbergen op te volgen als algemeen directeur van de Amsterdamse voetbalclub. De raad van commissarissen, met D66'er en voorzitter Hans Wijers, had Van Boxtel naar voren geschoven. Van der Sar keerde zich echter tegen Van Boxtels benoeming, Cruijff zag meer in Tscheu La Ling.

Volgens de NS kent Van Boxtel 'de situatie die eigen is aan NS: een organisatie met een zeer belangrijke maatschappelijke rol voor de mobiliteit in Nederland, die tegelijkertijd een commerciële opdracht te vervullen heeft'. De NS is 'verheugd dat de heer Van Boxtel zijn ervaring en verbindende kracht in dienst wil stellen van de NS, waarmee een begin kan worden gemaakt met herstel van rust en vertrouwen'.

Vast salaris

Van Boxtel heeft zelf gevraagd om alleen een vast salaris, zonder variabele beloning, aldus de NS. Hoe hoog dat salaris is, wordt niet gemeld; voor 2013 bedroeg het vaste salaris van de NS-directie 416duizend euro, blijkt uit een eerder document over het beloningsbeleid bij de NS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden