columnpeter de waard

Van bouwvakker tot journalist en beurshandelaar: ‘vernerdiseert’ de hele arbeidsmarkt?

null Beeld

Journalisten gingen vroeger elke dag op pad. Het nieuws lag tenslotte op straat. Ze moesten politici spreken, ondernemers, politiewoordvoerders, vakbondsbonzen en voetballers.

De hoop was dat iemand zijn mond voorbij praatte. Of dat een notitie werd overhandigd die het daglicht niet zou kunnen verdragen. Het was de tijd van Lou Grant en de film All the President’s Men over het Watergate-schandaal. Wie een verslag wilde maken over een parlementair debat, aandeelhoudersvergadering of sportwedstrijd moest ter plekke zijn.

Tegenwoordig hoeft het niet meer. Elke persontmoeting wordt gestreamd. Voetbalwedstrijden en parlementaire debatten worden verslagen vanachter de televisie. Er zijn journalisten die wekenlang het kantoor niet meer uitkomen. Of op dit moment het huis. Het nieuws ligt niet meer op straat, maar staat online. De kunst is het daar te vinden.

Dat vereist andere talenten. Journalisten moesten vroeger vooral handig zijn met het winnen van vertrouwen in mensen en vooral autoriteit. Een beetje brutaliteit, durf en charme hielpen. Er waren veel journalisten met een grote mond. Het was een voordeel als je aan de bar je mannetje kon staan, want een lichtelijk beschonken autoriteit flapte er altijd iets meer uit. Nu zijn dat nadelen. Autoriteiten staan niet meer aan de bar. Ze zetten hun quotes op internet. Gossip-journalist Henk van der Meijden kon vroeger op geen enkele party ontbreken. Nu somt RTL Boulevard de tweets op van BN’ers. Rapporten en notities zijn te vinden in de krochten van het web. Wie nieuws wil, moet een Excel-sheet kunnen maken en de data vinden. Ook een voetbalverslag staat vol gegevens over schoten op doel en reddingen op de lijn. Kennis van blockchain en algoritmes is belangrijker dan menselijke interactie.

Tegenwoordig kunnen nerds hele goede journalisten zijn. Introversie is net zo nuttig als extraversie. Nerds zijn nu ook de tophandelaren op de beurs. In de jaren tachtig werkten op de beursvloer van Amsterdam bij de kantoren van Strating, Van der Moolen en Coffeng dezelfde karakters die even verderop op het Waterlooplein of de Albert Cuyp stonden. Veel daarvan hadden niet meer dan mavo-opleiding. Een beetje kunnen hoofdrekenen was een voordeel, maar vooral verbale kwaliteiten waren belangrijk. Het vak leerden ze in de praktijk. Nu zetten ze ze bij Optiver en Flow Traders quotes in schermen. Wie daarin het handigst of het snelst is op het scherm, haalt de meeste orders binnen. Een opleiding technische natuurkunde in Delft is een pre.

De hele arbeidsmarkt ‘vernerdiseert’. De bouwvakker moet achter het scherm nu huizen met een 3D-betonprinter worden gemaakt. Baliemedewerkers bij de banken ontwikkelen systemen die de klant dwingen transacties zelf te doen. In de supermarkt maakt de kassa plaats voor de zelfscan.

Wat leuker, makkelijker of beter is, doet niet terzake. Het is vooral anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden