Van bedrijfsrestaurant naar financiële top

Ben Bernanke, een vertrouweling van president Bush, wordt de machtigste bankier ter wereld. Maandag maakte Bush bekend dat Bernanke wordt benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, kortweg de Fed....

Met Greenspan en Bernanke aan zijn zijde roemde Bush maandag de beoogde Fed-voorzitter vanwege diens ‘intellectuele kracht en integriteit’. Bernanke heeft ‘onberispelijke geloofsbrieven, een scherp politiek oordeelsvermogen en karakter’. Volgens Bush is hij de perfecte opvolger van Greenspan. Uit de reacties op de financiële markten bleek dat de benoeming op goedkeuring van beleggers kan rekenen.

De Republikein Bernanke (51) trad in juni van dit jaar aan als voorzitter van de Raad van economische adviseurs, waarmee hij een van Bush’ belangrijkste raadgevers werd.

Voordat Bush hem naar Washington haalde, zat Bernanke twee jaar in het bestuur van de Federal Reserve. Ook was hij enkele jaren hoogleraar economie aan Princeton University.

Bernanke haalde zijn bachelor-graad aan Harvard. Vervolgens promoveerde hij aan het Massachussets Institute of Technology (MIT). Hij doceerde als monetair-econoom aan een reeks topuniversiteiten, waaronder Stanford en MIT.

Volgens Bush dwingt Bernanke ‘groot respect in de mondiale markt af’. Bernanke heeft zichzelf als mainstream econoom beschreven: een gewone, oncontroversiële denker.

In de Fed staat hij bekend als een briljante en tegelijk toegankelijke man. Zijn boeken zijn leesbaar, en in zijn tijd bij de Fed gaf hij ontspannen lezingen in het bedrijfsrestaurant van het bankgebouw, waardoor hij jonge staf-economen bij de beleidsvorming wist te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden