Van bedrijfsrestaurant naar financiële top

Ben Bernanke, een vertrouweling van president Bush, wordt de machtigste bankier ter wereld. Maandag maakte Bush bekend dat Bernanke wordt benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, kortweg de Fed....

Met Greenspan en Bernanke aan zijn zijde roemde Bush maandagde beoogde Fed-voorzitter vanwege diens 'intellectuele kracht enintegriteit'. Bernanke heeft 'onberispelijke geloofsbrieven, eenscherp politiek oordeelsvermogen en karakter'. Volgens Bush ishij de perfecte opvolger van Greenspan. Uit de reacties op definanciële markten bleek dat de benoeming op goedkeuring vanbeleggers kan rekenen.

De Republikein Bernanke (51) trad in juni van dit jaar aan alsvoorzitter van de Raad van economische adviseurs, waarmee hij eenvan Bush' belangrijkste raadgevers werd.

Voordat Bush hem naar Washington haalde, zat Bernanke tweejaar in het bestuur van de Federal Reserve. Ook was hij enkelejaren hoogleraar economie aan Princeton University.

Bernanke haalde zijn bachelor-graad aan Harvard. Vervolgenspromoveerde hij aan het Massachussets Institute of Technology(MIT). Hij doceerde als monetair-econoom aan een reekstopuniversiteiten, waaronder Stanford en MIT.

Volgens Bush dwingt Bernanke 'groot respect in de mondialemarkt af'. Bernanke heeft zichzelf als mainstream econoombeschreven: een gewone, oncontroversiële denker.

In de Fed staat hij bekend als een briljante en tegelijktoegankelijke man. Zijn boeken zijn leesbaar, en in zijn tijdbij de Fed gaf hij ontspannen lezingen in het bedrijfsrestaurantvan het bankgebouw, waardoor hij jonge staf-economen bij debeleidsvorming wist te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden