Van Aartsen zet massale slacht van biggen door

De slacht van een half miljoen jonge biggetjes van drie tot zeventien dagen is een noodmaatregel waaraan niet valt te ontkomen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Die fracties vinden het beter als Van Aartsen jonge biggen pas na drie weken laat afmaken. Anders komt het voortplantingsritme van de moeder in gevaar. De minister bestrijdt dit. Voor het welzijn van de zeug is het juist beter als de biggetjes worden weggehaald vóór ze drie weken zijn. Na drie weken is de melkproductie van de moeder op het hoogtepunt. Van Aartsen: 'De biggen dan weghalen, is zeer onwenselijk uit het oogpunt van dierenwelzijn.'

De noodslacht gebeurt op basis van vrijwilligheid, maar boeren die er niet aan meewerken, lopen het risico dat ze in een later stadium geen vergoeding meer krijgen als hun dan oudere varkens alsnog moeten worden afgemaakt.

Het kabinet is niet blij met de biggenslacht. 'Een heel nare maatregel', zei de minister. Maar er was geen keus. De varkensstallen zitten overvol en wekelijks komt de overheid 12.800 ton destructiecapaciteit tekort. Op dit moment worden varkens pas afgemaakt als ze zwaarder zijn dan 25 kilo. Door nu enkele weken heel jonge biggen te slachten, neemt het beslag op de destructiecapaciteit af met een factor tien. Mede daarom moeten komende weken een half miljoen biggen worden afgemaakt. Daarna kan het oude slachtritme worden hernomen.

Van Aartsen wees in een debat alle wensen van de Kamer van de hand. Hij ging niet in op het verzoek van CDA, SGP en VVD om jonge biggen te ontzien, noemde een verzoek van PvdA en GroenLinks voor een selectief fokverbod 'op dit moment niet nodig' en liet weten weinig te zien in een plan van Stellingwerf (RPF). Die wil dat de overheid boeren schadeloos stelt als zij besluiten tot een vrijwillig fokverbod voor varkens. Volgens Stellingwerf moet het rijk toch betalen als de biggen er zijn. Moeder varken en niet-geboren big zijn beter af als wordt voorkomen dat de biggen er komen, enkel en alleen om vervolgens te worden afgemaakt. De minister van Landbouw voelt niets voor een stimuleringsregeling. Hij rekent erop dat de varkenshouders verstandig genoeg zijn om niet te fokken voor de vernietiging.

Kamer en minister blijven ook verdeeld over de noodzaak van grootschalige vaccinatie van de varkens. Ter Veer (D66) en Poppe (SP) vinden dat het rijk niet langer kan wachten met inenten. 'Het lukt nooit de pesthaard uit te roeien, want je krijgt geen vat op wilde zwijnen', zei Poppe. Van Aartsen is op zich voorstander van inenten, maar niet nu. Enten betekent dat in heel Zuid-Nederland de varkens moeten worden afgemaakt. Dat kost de sector een fortuin: 'Het is kiezen tussen de duivel en de diepte van de blauwe zee', schetste de minister zijn dilemma. Landbouw verwacht overigens te weinig steun in Europa voor een grootschalige inentingscampagne met een nieuw vaccin.

De varkenspest heeft het rijk intussen bijna 300 miljoen gulden gekost, zei premier Kok woensdag na de ministerraad. Minister Van Aartsen heeft extra geld gekregen van het kabinet. Kok sluit niet uit dat het ministerie van Landbouw toch een deel van de kosten moet betalen uit de eigen begroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden