Van Aartsen wil verbod op inenten varkens van tafel

Minister Van Aartsen van Landbouw pleit in de Europese Unie voor opheffing van het anti-vaccinatiebeleid bij varkenspest. De huidige maatregelen - massale slachting van varkens - vindt hij achterhaald....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

MIDDELBURG

EU-voorzitter Van Aartsen wijst zijn collega's op het nieuwe marker-vaccin, dat zich nadrukkelijk onderscheidt van andere vaccins. Bij bloedproeven zijn de sporen van het marker-vaccin makkelijk te traceren.

Het probleem met andere vaccins is dat de varkens bij inenting anti-stoffen aanmaken die lijken op de stoffen die beesten met varkenspest in het bloed hebben. Daardoor is nauwelijks te onderscheiden of een varken is ingeënt of het pestvirus heeft.

Dat leidt niet alleen tot grote problemen bij de bestrijding van de epidemie. Ook de buitenlandse handel komt erdoor in gevaar. Daarom heeft de EU een verbod uitgevaardigd voor vaccins tegen varkenspest.

Van Aartsen rekent Duitsland, België en Spanje tot zijn bondgenoten. Dat is niet zo vreemd, want enkele Duitse deelstaten zijn onlangs ook getroffen door de varkenspest, terwijl Belgische boeren nog steeds de wonden likken van een verwoestende epidemie enige jaren geleden geleden.

Van Aartsen wil echter niet te hard van stapel lopen. Het vaccin is nog maar net ontwikkeld. Het is nog niet uitgetest en geregistreerd. Die procedure vergt meestal enige jaren.

De EU-voorzitter wil het vaccinatiethema eerst bespreken in het wetenschappelijk veterinair comité en het permanent veterinair comité van de EU. Hij verwacht dat het anti-vaccinatiebeleid dit najaar in de ministerraad van Landbouw aan de orde zal worden gesteld.

Het onderzoeksinstituut ID-DLO in Lelystad wil het marker-vaccin samen met Bayer zo snel mogelijk uittesten. Ook Akzo heeft een aanvraag voor een veldproef ingediend bij het ministerie van Landbouw. Den Haag studeert nog op beide verzoeken. Er heerst twijfel of voldoende vaccin is aangemaakt voor een grootschalig veldonderzoek.

Van Aartsen meent dat het marker-vaccin slechts kan worden gebruikt bij een uitbraak van varkenspest. Want het is te duur en te omslachtig om alle vijftien miljoen varkens preventief in te enten.

Er zijn maandag vijf nieuwe gevallen van varkenspest geconstateerd, heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Alle gevallen zijn ontdekt binnen het varkenspestgebied. In totaal is de ziekte nu op 204 bedrijven vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden