Van Aartsen vreest voor exportverbod Europese Unie Ook Kamer ziet gevaren van inenten varkens

Minister Van Aartsen van Landbouw heeft een deel van de Tweede Kamer overtuigd van zijn bezwaren tegen het inenten van varkens als middel om de varkenspest in te dammen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens de minister is het gevaar te groot dat Europa een exportverbod voor Nederlands varkensvlees afkondigt. Dat zou een schadepost van vier miljard gulden betekenen. PvdA, VVD en RPF legden zich gisteren neer bij de weigering van Van Aartsen, nadat de hele Kamer aanvankelijk op vaccinatie had aangedrongen. Nederland, vindt Van Aartsen echter, mag pas gaan vaccineren als de Europese Commissie akkoord gaat. Als Nederland zelfstandig tot inenting besluit, gaat volgens hem 'vrijwel zeker het hele gebied onder de Waal op slot'.

Van Aartsen erkende dat economische belangen een rol spelen bij zijn weigering tot inenting over te gaan. 'Ik wil daar geen schuilevinkje over spelen.' Vlees van varkens die een serum krijgen ingespoten mag niet op de Europese markt worden verkocht. Omdat Nederland meer varkensvlees produceert dan consumeert, zou dat grote overschotten tot gevolg hebben. Dit leidt onvermijdelijk tot noodgedwongen vernietiging van vlees, aldus de minister.

De roep uit de Kamer om op kleine schaal met vaccinatie te beginnen, zal volgens hem het overleg met de Europese partners geen goed doen. Hij voelt daarom ook niets voor het VVD-voorstel op korte termijn een speciale vergadering van de Europese landbouwministers bijeen te roepen. CDA, D66, GroenLinks en SP houden vast aan de eis dat de minister gaat inenten of daarvoor in Brussel gaat pleiten.

Volgens Van Aartsen heeft een gesprek in Brussel over de kwestie geen zin. 'We staan niet sterk als wij nu met een voorstel komen tot opheffing van het beginsel van non-vaccinatie. Ik ben niet van plan met die boodschap naar Brussel te reizen. Ik ben geen Don Quichotte.'

Een meerderheid van de Kamer steunt Van Aartsen in zijn beslissing om een beperkt fokverbod voor varkens af te kondigen. CDA en D66 wijzen een fokverbod expliciet af. Het CDA verweet de minister voortdurend achter de feiten aan te lopen. Woordvoerder Van der Linden sprak over 'een weinig doortastende aanpak'. 'Vanaf het begin van de epidemie zijn door uw ministerie veel fouten gemaakt. Voor het bestrijden van varkenspest heb je een commandostructuur nodig. U bent niet in staat gebleken het probleem in de kiem te smoren. U faalt.'

Vanaf dinsdag is het verboden varkens te fokken in een straal van tien kilometer rond Venhorst. Dit betekent dat na vier maanden in het gebied geen biggen meer mogen worden geboren.

Het produktschap Vee, Vlees en Eieren zegt dat de maatregel geen direct verband houdt met bestrijding van de varkenspest. Van Aartsen zou er alleen toe hebben besloten omdat er te weinig destructiecapaciteit is. Nederland is daarvoor al naar België en Duitsland uitgeweken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden