Van Aartsen: varkensstapel met kwart uitdunnen

Minister Van Aartsen van Landbouw wil het aantal varkens in Nederland met een kwart verminderen. De varkenshouderij moet voortaan in vrijwel gesloten systemen plaatshebben....

Van onze verslaggever

Thom Meens

DEN HAAG

Van Aartsen bespreekt dit voorstel in het geheim met de varkenssector. De minister heeft haast, hij wil zijn plannen doorvoeren als de varkenspest is bedwongen. Hij wil de voorstellen voor de herstructurering nog voor de zomer naar de Kamer sturen.

De minister kondigde eerder aan dat hij de grootschalige varkenshouderij wil aanpakken, maar niemand verwachtte een gedwongen reductie met een kwart. De plannen moeten leiden tot het beëindigen van de zeer intensieve varkenshouderij, die Van Aartsen een doorn in het oog is.

De minister van Landbouw zei onlangs in de Tweede Kamer dat de bedrijven in Brabant te dicht op elkaar zitten. Dat maakt het moeilijk om een epidemie te bestrijden, zoals blijkt het voortwoekeren van de varkenspest.

Telkens als het ministerie denkt dat de ziekte tot staan is gebracht, breken er nieuwe gevallen uit. Aanvankelijk hoopte het departement dat de varkenspest binnen enkele weken kon worden bedwongen. Nu wordt er rekening mee gehouden dat de ziekte niet meer voor de jaarwisseling kan worden beteugeld.

De voorstellen voor een gesloten keten van varkenshouderij zijn vooral bedoeld om het overbrengen van ziekten te verkleinen. Het wordt varkenshouders niet verboden om hun beesten nog aan derden te leveren, maar ze moeten precies bijhouden welk varken waarheen gaat. Op dit moment worden varkens soms over zes bedrijven verhandeld. De wagens waarmee dat gebeurt, rijden ook naar landen waar de hygiënische voorschriften minder zijn dan in Nederland. In de nieuwe opzet is dit niet meer mogelijk.

Om de huidige epidemie in te dammen, overweegt Van Aartsen een fokverbod voor varkens in het gebied rond de Brabantse plaatsen Heusden en Asten. Het zou het tweede fokverbod worden. Eerder werd voor Venhorst en Odiliapeel al zo'n maatregel afgekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden