Van Aartsen pakt pest harder aan

Boeren en politiek steunen de nieuwe harde lijn die minister Van Aartsen van Landbouw kiest in de strijd tegen de varkenspest....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Direct na de bekendmaking van de minister werden twee nieuwe gevallen van varkenspest gemeld, in Boekel en in Someren. Het totaal aantal besmette bedrijven komt daarmee op 91. Het bedrijf in Boekel heeft tweeduizend varkens, in Someren staan honderdnegentig beesten. Ze worden alle vernietigd.

Omdat de bedrijven midden in het door pest getroffen gebied liggen, zijn extra maatregelen niet nodig. Ook wordt afgezien van het preventief ruimen van de buurbedrijven, meldt Landbouw.

Het preventief ruimen en slachten van het vee wordt gesteund door de Europese Commissie. Van Aartsen heeft extra geld toegezegd gekregen om gezonde varkens op te kopen. Het ministerie van Defensie verleent logistieke bijstand.

De minister onderneemt tevens maatregelen tegen het station voor kunstmatige inseminatie in Wanroy. In een interview in NRC Handelsblad zei hij gisteren dat het op het station een rommeltje was. De minister heeft het Openbaar Ministerie verzocht een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen het station. Volgens de bewindsman treft het Landbouwschap eveneens blaam. Dat heeft gefaald in het toezicht.

Het ministerie onderzoekt komende weken bij 1675 bedrijven of de varkens mogelijk zijn besmet omdat het bedrijf in contact is geweest met sperma van een verdacht KI-station. Het overgrote deel van de bedrijven bevindt zich in de besmette zone in Brabant, maar een aantal is gelegen boven de grote rivieren. Het rijk zal ook bij deze bedrijven overgaan tot preventief ruimen en slachten als daartoe aanleiding bestaat.

In de Tweede Kamer bestaat begrip voor de maatregelen. De landbouwspecialisten onderschrijven de harde aanpak omdat de ziekte tot nu toe nog steeds niet is bedwongen. Huys (PvdA) spreekt van een goede aanpak: 'Hard en soms zelfs rigoureus.'

Blauw (VVD) vraagt terughoudendheid bij het preventief ruimen boven de grote rivieren. 'Maar als het niet anders kan, moet het.'

D66'er Ter Veer wil dat Van Aartsen in Europa harder trekt aan het verbod op inentingen van varkens tegen de pest. Ook de PvdA is die mening toegedaan. Volgens D66 moet de minister zijn Europese collega's proberen te overtuigen dat inentingen een goede manier zijn om de ziekte te beheersen. De minister is zelf ook voorstander van inenten, schrijft hij aan de Kamer.

Kamerlid Van der Linden (CDA) vraagt de minister extra aandacht voor de begeleiding van de gezinnen van de veehouders die met ruiming worden geconfronteerd. Het CDA ondersteunt de harde aanpak overigens wel.

De boerenorganisaties noemen de ingrijpende maatregelen 'pijnlijk maar onontkoombaar'.

Directeur J. van Vugt van KI-cooperatie CVZ waaronder Wanroij valt, reageerde gisteravond geschokt op de aantijging van Van Aartsen. 'Mijn God, zegt hij dat? Ongelooflijk.' Van Vught bestrijdt dat het station met opzet illegaal sperma heeft geëxporteerd. Wanroij heeft zelf de sperma-export al op 4 februari stopgezet. Het station had evenwel een uitwisseling van sperma met KI-station Helden in Limburg en kon zodoende nog wel sperma voor de binnenlandse markt kwijt. Helden had enkele dagelijkse afnemers in België. Die hebben 'door onoplettendheid, een absolute vergissing' een aantal doses sperma uit Wanroij gekregen. Het gaat volgens Van Vught om een tiental doses.

'Van bewuste illegale export is geen sprake.' Kritiek op hygiënische toestanden of de organisatie van het station werpt hij ook verre van zich. 'Wij zijn een van de meest gerenommeerde KI-stations in de wereld. We staan onder voortdurende controle, onder meer van het Landbouwschap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden