Valutahandelaren in de war over handelstekort in de VS

Valutahandelaren kregen het vrijdagmiddag flink voor hun kiezen, nadat het Amerikaanse ministerie van Handel een groter tekort op de handelsbalans aankondigde....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Maar rond de klok van vier uur begon de Amerikaanse dollar opeens aan een opmerkelijke opmars. De dollar werd zelfs veel meer waard dan voordat de handelscijfers bekend waren. Rond de klok van zes uur was de euro zelfs gezakt tot de grens van onder de 1,20 dollar. Een verklaring voor het sterke herstel van de dollar en het wegzakken van de euro was niet voorhanden.

Eerder op de dag moest de AEX ook al redelijk onverwacht de behaalde koerswinst weer inleveren. Tussen elf en twaalf uur in de ochtend noteerde de graadmeter van de Amsterdamse beurs tijdelijk boven de 460 punten. Maar de index van 23 hoofdfondsen kon dit koersrecord sinds 2002 niet lang vasthouden. Aan het einde van de dag sloot de AEX 0,3 procent lager op 456,26 punten.

Buhrmann wist zich als een van de weinige bedrijven te ontworstelen aan de dalende trend. Het handelshuis dat de jaarcijfers donderdag moest bekopen met een daling, wist dankzij een gunstig analisten advies van Rabobank op te krabbelen. Het aandeel steeg 3,4 procent tot 13,52 euro. De vijf andere winnaars(KPN, ING, Reed Elsevier, Aegon en Heineken) boekten bescheiden winsten van minder dan 1 procent.

ASML was met 3,3 procent de grootste verliezer. Ook elektronicabedrijf Philips ging verhoudingsgewijs fors omlaag. Als zwaargewzicht droeg ook oliebedrijf Royal Dutch Shell bij aan de dalingen.

TomTom, dat vanaf maart deel zal uitmaken van de AEX, kreeg een tikje. De Amerikaanse concurrent Garmin betichtte de producent van autonavigatie van patentbreuk. TomTom ontkent de beschuldigingen maar zag zijn koers desondanks wegzakken.

Sleepbedrijf Smit had daarentegen een gunstig bericht te melden. De onderneming, die in maart pas volledige cijfers bekend maakt, kondigde alvast een winststijging aan en kreeg de beloning van blije beleggers.

Ook het uitzendbedrijf van Alex Mulder kwam alvast met een voorbeschouwing op de definitieve jaarcijfers. USG People, zoals de onderneming tegenwoordig heet, denkt in 2005 een operationele winst van 91 miljoen euro te hebben behaald.

Ook zalmproducent Nutreco had nog een nieuwtje in petto. Het bedrijf heeft een Canadese deelneming uitgekocht, voegt een Russisch bedrijf samen met een lokale onderneming en schrapt een productiefacaliteit in Nederland. Het aandeel ging op het nieuws 2,6 procent omhoog.

Medicijnengroothandel presenteerde met een forse winststijging van 22 procent hoger dan verwacht. Maar aangezien het bedrijf somber is over de omzetgroei in 2006 zakte het aandeel toch 3,5 procent weg.

Elders in Europa gingen de koersen vrijdag ook over een brede linie omlaag. De neergang in Europa was te wijten aan de daling van diverse grondstofprijzen, waardoor bedrijven als mijngigant BHP en oliebedrijf Total omlaag gingen. Koper en olie werden bijvoorbeeld opnieuw goedkoper.

De olieprijs is de laatste twee weken flink gezakt. Nu de handelaren gewend zijn geraakt aan het conflict van westerse wereld met olieland Iran, is de prijs van een vat olie weggezakt van 66 dollar naar iets boven de 60 dollar vrijdagmiddag. Een nieuw rapport van het energieagentschap IEA uit Parijs gaf de olieprijs een extra duwtje omlaag. Het instituut voorziet dat de vraag naar olie minder hard zal stijgen dan aanvankelijk gedacht, mede vanwege enige verkoeling van de Chinese economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden