Valuta-oorlog lijkt te escaleren

AMSTERDAM - De Amerikaanse dollar lijkt in elkaar te storten. Donderdag bereikte de dollar een nieuwe dieptepunt ten opzichte van de yen. Ook kwam de munt gisteren boven de 1,41 euro. De Australische dollar kwam tegenover de dollar tot de hoogste koers ooit.

Van onze verslaggever Peter de Waard
Een bankbediende telt briefjes van honderd yuan Beeld afp
Een bankbediende telt briefjes van honderd yuanBeeld afp

Omdat de Chinese yuan aan de dollar is gekoppeld daalt ook die munt snel in waarde, waardoor Chinese producten op de wereldmarkt goedkoper worden. Hiermee wordt de al opgelaaide valuta-oorlog verscherpt. Andere landen zullen mogelijk ook hun valutakoersen proberen te drukken via het beperken van kapitaalinvoer of het verkopen van de eigen munt in ruil voor dollars.

Mondiale problemen
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde vorige week dat landen in de crisis 'geen nationale oplossingen moeten zoeken voor mondiale problemen'. In 2008 werd door een gecoördineerde internationale inspanning voorkomen dat de kredietcrisis tot protectionisme en een wereldomvattende depressie zou leiden. Nu proberen vele landen via valutamanipulatie alsnog hun concurrentiepositie te verbeteren.

In de internationale valutahandel wordt deze handelswijze begging the neighbour genoemd - het aan de bedelstaf brengen van de buren - waar per saldo uiteindelijk niemand iets aan heeft als iedereen eraan begint.

Goud
Japan is op grote schaal yens gaan verkopen in ruil voor dollars, maar tot nu toe lijkt het dweilen met de kraan open. Japan ziet zich daartoe genoodzaakt omdat na het goud de yen de belangrijkste vluchthaven voor beleggers is geworden. Gisteren hoefde maar 81 yen voor een dollar te worden betaald - het laagste bedrag in vijftien jaar. Sinds de Tweede Wereldoorlog is nooit minder dan 79,75 yen voor een dollar betaald. De euro sloot in Amsterdam op 1,4065 dollar tegen 1,3960 op woensdag - een winst van ruim één cent.

De waardestijging van de yen leidt ertoe dat Japan steeds moeilijker kan concurreren met China en andere Zuidoost-Aziatische landen die ook de koersen drukken, zoals Singapore en Zuid-Korea. Japanse automerken zijn bijvoorbeeld in enkele weken op de wereldmarkt 10 procent duurder geworden dan Koreaanse.

Eurozone buiten valuta-oorlog
De eurozone doet nog niet mee aan de valuta-oorlog. De Duitse economie - de motor van de muntunie - zal dit jaar de groei zien aantrekken tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product. Maar een duurdere euro kan de Duitse industrie parten gaan spelen, zodat ook de groei in Europa in 2011 weer afvlakt.

De spectaculaire daling van de dollar hangt nauw samen met de plannen van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, om de bankbiljettenpersen nog harder te laten draaien. Op die manier hoopt de centrale bank de in het slop geraakte Amerikaanse economie weer uit het dal worden getrokken. In Europa zijn de meeste overheden in een poging inmiddels aan het bezuinigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden