Valt uw barbecue onder de inboedelverzekering?

Vlees op de barbecue. Beeld anp
Vlees op de barbecue.Beeld anp

Waarover ging het geschil?

Twee dure barbecues van een liefhebber van buitengrillen zijn gestolen en hij wil de schade vergoed hebben. Dieven klommen 's nachts over de schutting van zijn tuin en hesen de barbecues over de omheining. Gelukkig is hij verzekerd. In zijn inboedelverzekering bij Aegon staat dat tuinmeubilair, net als bijvoorbeeld tuingereedschap en wasgoed, onder de dekking valt. Hij vult een schadeformulier in. De verzekeraar wijst de claim af en blijft bij dat standpunt. De verzekerde stapt naar de Kifid, het instituut voor financiële klachten, voor een niet-bindend advies.

Wat wilde de eiser?

Hij vraagt een schadevergoeding van 2.956 euro. Zijn barbecues waren van het dure merk Big Green Egg. Bovendien zijn ook accessoires als hoes en grill meegenomen. Hij wijst erop dat de barbecues onderdeel waren van het tuinmeubilair. Een van de barbecues was ingebouwd in de tafel, de andere stond ernaast. De barbecues stonden niet in de schuur, omdat ze 75 kilo wegen en nauwelijks te verplaatsen waren. Bovendien dacht hij ze uit het zicht van potentiële dieven geplaatst te hebben. De schutting van zijn tuin heeft geen uitgang naar de buitenwereld. De dieven moeten via de tuin van de buren zijn tuin zijn binnengeklauterd.

Verzekeraar Aegon weigert uit te keren

Verzekerde wil een vergoeding voor zijn gestolen barbecues

Hoe luidde het verweer?

Een barbecue is helemaal geen tuinmeubel, beweert Aegon, en valt dus buiten de dekking van de inboedelverzekering. Meubels zijn gebruiksvoorwerpen als kasten en stoelen; het woordenboek van de Aegon noemt geen barbecue. Een barbecue heeft ook heel andere eigenschappen dan bijvoorbeeld een stoel of tafel. Voor de verzekeraar is het logisch dat tuingereedschap en tuinmeubelen wel op de verzekeringspolis staan, maar een barbecue niet. 'Tuinmeubilair is immers een volstrekt ander risico-object dan een barbecue', staat in de uitspraak van de Kifid. Oftewel: een barbecue is veel meer waard dan een tuinstoel.

De verzekeraar betoogt verder dat de barbecues wel wat beter opgeborgen hadden mogen worden. De verzekerde had kunnen weten dat zijn Big Eggs geld waard zijn, hij had er zelf veel voor betaald. Hadden de barbecues in het huis gestaan, dan waren ze wel binnen de dekking van de inboedelverzekering gevallen.

Wat vond de rechter, of eigenlijk: de geschillencommissie?

De Kifid-geschillencommissie pakte de Van Dale erbij en bladerde naar 'meubel'. Daar las zij: meubel (het (o); meervoud: meubelen, meubels) 1 stuk huisraad: tafel, stoel, kast enz.: (België) de meubelen redden: het op het laatste moment nog in orde krijgen. De commissie maakt daaruit op dat verzekeraar Aegon gelijk heeft. Een barbecue hoort niet bij het meubilair, ingebouwd in een tafel of niet. 'Een meubel heeft immers als doel om een interieur aan te kleden, terwijl een barbecue een gebruiksvoorwerp is waarmee voedingsproducten worden bereid door deze te roosteren.'

Het vonnis?

Een barbecue is geen tuinmeubel. De inboedelverzekering van de verzekerde dekt de schade niet, Aegon hoeft geen vergoeding te betalen. Vordering afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden