Val van de roepia treft Indonesische bedrijven en rijke middenklasse

Op de wisselmarkt in Jakarta stellen de omzetten in roepia's dezer dagen bedroevend weinig voor. De vrije val van de Indonesische munteenheid maakt veel handelaren kopschuw....

ANP

ANP

JAKARTA

Dinsdag herstelde de roepia zich weliswaar van de klappen van de voorgaande dagen, met een slotkoers van 5350 voor een dollar vergeleken met 5800 op maandag. Maar desondanks is er internationaal geen enkele andere munteenheid die dit jaar zo sterk in waarde is gedaald.

Volgens een lijstje in de Engelstalige krant The Jakarta Post van de koersontwikkelingen in 25 groeimarkten is de waarde van de dollar tegenover de roepia sinds begin dit jaar tot eind vorige week 112 procent omhoog geschoten. Alleen de Zuid-Koreaanse won kon de val van roepia 'bijbenen' met 103,2 procent.

De vraagtekens rondom de gezondheid van president Soeharto, volgens hardnekkige geruchten mogelijk getroffen door een lichte beroerte, helpen niet mee aan het handhaven van een stabiele roepiakoers, aldus De Koning.

De koersverliezen bezorgen importerende Indonesische bedrijven die actief zijn op de (stagnerende) binnenlandse markt de meeste kopzorgen. Andere bedrijven kampen met fors hogere financieringskosten. 'De rentetarieven liggen tussen de 20 en 35 procent. Dat was voor de crisis 15 procent', aldus Christian Mol, eerste man van Rabobank Duta in Jakarta.

De vastgoedsector zit in het slop. In zijn net ingerichte nieuwe kantoor op de negende verdieping aan de Jalan Rasuna Said kan de Rabo-man de woontorens aanwijzen die op bewoners wachten. 'Van de drieduizend appartementen zijn er maar vijftig bezet', zegt hij.

Verder liggen tal van bouwprojecten stil. De werkloosheid neemt daardoor hand over hand toe. Heel Indonesië telt zo'n 5,3 miljoen bouwvakkers, van wie 63 procent in en om Jakarta werken als losarbeider, aldus Bomer Pasiribu, een van de zes voorzitters van de enige toegestane vakbondsfederatie van Indonesië, de SPSI. 'Dit jaar verwachten we 1,5 miljoen ontslagen in de bouw, volgend jaar nog meer door de valutaproblemen en de krappe kredietsituatie.'

De SPSI heeft zijn hoop op de regering gevestigd om de werkloosheid - een bron van criminaliteit, volgens Bomer - aan te pakken. Arbeidsintensieve projecten die zo'n 700 duizend man in en om Jakarta aan het werk houden, zijn toegezegd tot maart 1998. Dan worden presidentsverkiezingen gehouden. 'Het is moeilijk te zeggen hoe het daarna gaat', aldus de SPSI-man.

De prijzen in de winkels zijn met de valutacrisis aan het stijgen. Vooral geïmporteerde goederen zijn flink duurder geworden. Bij voorbeeld appels en kiwi's zijn in supermarkten twee keer zo duur geworden.

De pijn zit vooral bij de middenklasse, in Indonesië nog een relatief kleine maar erg koopkrachtige groep, die moeten vrezen voor een inflatie van 20 procent en meer, aldus Christian Mol.

Voor de arme Indonesiër valt de ellende mee. De handel en dus de prijs van rijst wordt gereguleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden