Val rupiah gaat door ondanks hogere rente

In reactie op de aanhoudende koersval van de rupiah heeft de Indonesische centrale bank vrijdag opnieuw ingegrepen. Dit keer schroefde de bank de rente flink op....

KRF; REUTER; AFP

KRF, Reuter, AFP

JAKARTA

De stap volgde één dag na het loslaten van de bandbreedte die een grote mate van stabiliteit van de rupiah tegenover de Amerikaanse dollar had moeten garanderen. Die min of meer vaste koers was door een aan- en verkoopbeleid van de betreffende valuta's door de centrale bank niet meer te houden, nadat speculanten de rupiah onder vuur hadden genomen.

Maar evenals het laten zweven van de koers, kon ook de rentemaatregel de vrije val van de rupiah niet stoppen. In de loop van de handel zakte de Indonesische munteenheid vrijdag per Amerikaanse dollar naar 2880 à 2900 vergeleken met 2780 aan het eind van de donderdag.

De aanhoudende daling na het hogere daggeldtarief, was kort na de bekendmaking al voorspeld door spelers op de financiële markten. 'Dit zal speculanten niet afschrikken,' aldus een handelaar. Volgens hem hebben de speculanten de nodige ervaring opgedaan bij een soortgelijke situatie eerder deze zomer in Thailand, waar de bath onder druk stond.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwelkomde het besluit van de Indonesische centrale bank om de koers te laten zweven. Dat zal de economie van het land ten goede komen, zo stelde IMF-directeur Stanley Fischer in een verklaring. 'Het laten zweven van de rupiah, zal Indonesië in staat stellen de indrukwekkende groei van de afgelopen jaren voort te zetten.'

De val van de rupiah had wederom gevolgen voor andere munteenheden in de regio. Vrijag kwam de baht opnieuw onder druk met een koers van 31,70 tegen 31,65 per 1 dollar. De daggeldrente In Thailand ging van een niveau tussen 10 en 13 procent naar een peil tussen 12 en 14 procent.

De Singaporese dollar had vrijdag eveneens te lijden van de onrust rond de rupiah. De monetaire autoriteiten van de stadstaat grepen in toen hun nationale munteenheid was weggegleden naar 1,5200 per 1 Amerikaanse dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden