Val kabinet kost AEX tijdelijk een punt

Heel even zong de ontwikkeling op de Amsterdamse beurs zich woensdag los van andere Europese handelsvloeren. Toen VVD-fractieleider Zalm rond het middaguur bekendmaakte dat hij geen steun meer aan het kabinet-Balkenende zou geven, zakte de AEX-index een puntje weg....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

'Het effect was nauwelijks merkbaar', zegt Frans Kamer, die als beleggingsadviseur van Effectenbank Stroeve de ontwikkelingen op de beurs volgt. 'Binnen de kortste keren liep de beurs weer met de andere Europese landen in de pas.'

Hoewel minimaal, klonk de apotheose van de politieke crisis ook door op de obligatiemarkt. De prijs van de Nederlandse 10-jaarsstaatsobligatie daalde met 3,10 euro per 1000 euro nominale waarde.

Dat betekent dat de markt een hoger rendement op het schuldpapier verlangt: een teken dat beleggers de ontwikkelingen in Den Haag niet op prijs stellen.

Van veel grotere invloed op de aandelenkoersen dan het Haagse gekrakeel waren de Amerikaanse aandelenbeurzen. Woensdag presenteerden weer een paar grote bedrijven hun cijfers over het derde kwartaal. Vielen de kwartaalcijfers uit Amerika dinsdag erg mee, de bedrijven die woensdag presenteerden hadden minder goed nieuws. Vooral de resultaten van JP Morgan Chase, de tweede bank in de VS, vielen tegen.

Dat miste zijn uitwerking op de Nederlandse financiële bedrijven niet. ABN Amro verloor ruim 2 procent op 14 euro rond, Fortis daalde 2,4 procent tot 17,29 procent en ING zakte bijna 3 procent tot 17,19 euro.

Het financiële handelshuis Van der Moolen, een van de kleintjes in de AEX-index, presenteerde voorlopige cijfers over het derde kwartaal. Die waren conform de verwachtingen van analisten, en Van der Moolen bleef met een verlies van iets meer dan 2 procent dan ook in lijn met de dalingen van zijn branchegenoten.

Ook in de technologiehoek reageerden beleggers voornamelijk op Amerikaans nieuws. ASM Lithography moest terrein prijsgeven nadat Intel, de grootste fabrikant van processoren ter wereld, pessimistische verwachtingen over de computermarkt presenteerde. De Veldhovense toeleverancier van de chipindustrie duikelde 15 procent tot 7,02 euro. Ook Philips kreeg een tik van de Intel-molen. Het bedrijf, dat dinsdag als eerste grote Nederlandse beursfonds de kwartaalcijfers had bekendgemaakt, verloor bijna 10 procent tot 15,50 euro.

ASML en Philips waren met hun dalingen verreweg de grootste verliezers onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Beursgraadmeter AEX daalde 2,5 procent tot 331,94 punten. 'De beurs is op het moment volledig gebaseerd op stemmingen', observeert beleggingsadviseur Kamer. 'De beleggers wachten af of de stijgingen van de laatste dagen een vervolg gaan krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden