Vakbondsleider pleit voor bevriezen steun aan Indonesie

De in een ziekenhuis verblijvende Indonesische vakbondsleider Mochtar Pakpahan heeft woensdag minister van Van Mierlo van Buitenlandse Zaken opgeroepen mee te werken aan uitstel van internationale financiële hulp aan Indonesië....

Van een medewerker

JAKARTA

'De regering is corrupt en maakt zich schuldig aan nepotisme. Er is geen enkele garantie dat de steun van IMF of Wereldbank goed terechtkomt', zei Pakpahan, die al ruim tien maanden in ziekenhuis ligt in Jakarta. Van Mierlo bezocht de aan een longinfectie lijdende Pakpahan, die een straf van vier jaar moet uitzitten wegens ondermijning van het staatsgezag.

De vakbondsleider zei voorafgaand aan het gesprek met de minister dat hij Nederland zou oproepen de zittende president Soeharto onder druk te zetten zich niet voor de zevende keer in successie verkiesbaar te stellen. Van Mierlo gaf na afloop geen commentaar op de oproep van Pakpahan.

Van Mierlo had ook een ontmoeting met de omstreden activist Poncke Princen. Aanvankelijk was er een persoonlijk gesprek gepland, maar dat werd om onbekende redenen afgelast. De ontmoeting had plaats tijdens een gedachtenwisseling met verscheidene mensenrechtenactivisten in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur in Indonesië.

Volgens Princen is daarbij voornamelijk gesproken over de ontwikkeling van de mensenrechten in het land. Persoonlijke zaken - zoals een mogelijk visum voor Nederland - kwamen niet aan de orde. 'Van Mierlo heeft wel laten merken dat hij sympathiek staat tegenover mijn zaak. Maar zijn handen zijn gebonden door de politieke gevoeligheid ervan', aldus Princen.

De voorgenomen ontmoeting tussen Princen en de Nederlandse minister leidde eerder deze week tot een fel protest van de Stichting Veteranen Platform.

Via een fax aan de Nederlandse ambassade in Jakarta liet deze weten sterk gekant te zijn tegen een gesprek met de 'landverrader en overloper', vooral als dit plaats zou vinden op Nederlands grondgebied. De dienstplichtige Princen deserteerde ten tijde van de politionele acties in 1948 uit het Nederlandse leger en sloot zich aan bij de Indonesische vrijheidsstrijders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden