Vakbonden: ‘Shell-fonds moet uit clusterbom’

Het pensioenfonds van Shell moet de beleggingen in de producenten van clustermunitie afstoten, vinden de vakbonden. Ze willen dat het pensioenfonds zich houdt aan de eigen gedragscode van de oliemaatschappij....

Dit schrijven FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie in een brief aan het bestuur van het fonds. Volgens een inventarisatie van de actiegroep Campagne tegen Wapenhandel belegt het pensioenfonds van Shell in onder meer Lockheed Martin en Raytheon, die beide clustermunitie fabriceren. De overheid heeft onlangs het gebruik van deze munitie opgeschort omdat ze veel burgerslachtoffers kunnen maken.

‘Het beleggingsbeleid van het pensioenfonds van Shell is onvoldoende transparant’, zegt Dennis Kohen, bestuurder bij vakbond De Unie. ‘Bovendien heeft het pensioenfonds nog geen beleid geformuleerd voor maatschappelijk verantwoord beleggen.’

Shell zegt de brief van de bonden te hebben ontvangen, maar wil nog geen inhoudelijke reactie geven. ‘Dit jaar wordt een nieuw beleggingsbeleid vastgesteld’, zegt Shell-woordvoerder Wim van de Wiel. ‘Het pensioenfonds sluit nu in het beleggingsbeleid geen enkel bedrijf uit.’

Bij de selectie van bedrijven hanteert het fonds enkel financiële criteria. ‘Het doel van het fonds is een goed en betaalbaar pensioen’, aldus Van de Wiel.

Volgens de vakbonden zou het pensioenfonds van Shell niet beleggen in fabrikanten van clusterbommen en landmijnen als het zich zou houden aan Code of Conduct en de Business Principles van het moederbedrijf. In die gedragsregels staat hoe Shell wil omgaan met het milieu, de mensenrechten, het personeel en de klanten. Volgens de woordvoerder van Shell gelden de gedragsregels niet automatisch voor het pensioenfonds omdat het fonds zelfstandig is. ‘Daarover beslist het bestuur van het fonds.’ Het bestuur bestaat uit werknemers en afgevaardigden van de werkgever.

De bonden willen dat de deelnemersraad van het pensioenfonds de toepassing van de beleggingscriteria jaarlijks controleert.

Eerder dit jaar besloten de pensioenfondsen APB en PGGM niet langer te beleggen in wapenmakers die clustermunitie maken. Bij deze bedrijfstakpensioenfondsen zitten de vakbonden in het bestuur. Dat is niet het geval bij ondernemingspensioenfondsen zoals de fondsen van Shell, Akzo Nobel en DSM.

Het pensioenfonds van Shell had eind vorig jaar ruim 18 miljard euro in kas en is daarmee het grootste ondernemingspensioenfonds. Het fonds belegt meer dan de helft in aandelen. Vorig jaar boekte het fonds een rendement van 21 procent op aandelen. De dekkingsgraad van het fonds, de verhouding tussen het aanwezige kapitaal en de verplichtingen, is 163 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.