Vakbonden schieten ontslagen winkelmedewerkers te hulp

Bonden en werkgevers slaan de handen ineen om mensen die ontslagen worden bij failliete winkelketens snel aan nieuw werk te helpen. Dat zei een woordvoerder van branchevereniging Detailhandel Nederland woensdag.

V&D Beeld anp
V&DBeeld anp

'Het is belangrijk dat mensen snel weer aan de slag komen', aldus de zegsman. 'Wij denken dat het kan, vaak ook binnen de detailhandel. Er is een hoop werk in de branche en vrij een groot verloop. Het is vooral een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek krijgen.'

Vaak wordt daarvoor bij grote ontslagrondes een zogenoemd mobiliteitscentrum ingericht. Daar kunnen mensen terecht voor bijvoorbeeld bijscholing of hulp bij het solliciteren. In dit geval ligt dat lastiger omdat door het hele land mensen werkloos raken. Toch willen werkgevers en bonden ontslagen winkelbedienden hulp bieden, al kunnen zij daarvoor niet terecht op een fysieke locatie.

Brug-ww
Daarbij is hulp van de overheid zeer welkom. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft al gezegd dat ontslagen V&D-medewerkers in aanmerking kunnen komen voor brug-ww. Dat is een regeling voor mensen die een nieuwe baan aanvaarden waarvoor bij- of omscholing noodzakelijk is. Zij krijgen voor de uren die zij daaraan besteden een uitkering.

Dat Asscher dat instrument wil inzetten vindt Detailhandel Nederland positief. Ook uitkeringsinstantie UWV heeft volgens de woordvoerder beloofd mee te denken over hoe mensen zo snel mogelijk de juiste begeleiding kunnen krijgen. Hoe de samenwerking met in ieder geval FNV en CNV er precies uit komt te zien, wordt volgende week verder besproken.

Perry en Aktiesport meegesleurd in val

Speltip nummer 6, 'spreid je winkansen', had behalve in het casino ook goed van pas kunnen komen voor USG Holding, het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport.

Faillissementen

De detailhandel is de afgelopen tijd getroffen door een reeks aan faillissementen. Dinsdag werden de grote sportwinkelketens Aktiesport en Perry Sport, dochters van Unlimited Sports Group (USG), failliet verklaard. Perry Sport heeft in Nederland ruim achthonderd mensen in dienst, ongeveer evenveel als Aktiesport. Eind december werd V&D - dat ruim 5000 werknemers in dienst had - failliet verklaard. Deze week viel het doek voor het warenhuis definitief toen een doorstart mislukte.

Begin januari werd schoenenimperium Macintosh - eigenaar van onder andere Dolcis, Invito Manfield en Scapino, failliet verklaard. Macintosh heeft ruim vijfhonderd winkels waar in totaal zo'n 5500 mensen werkzaam zijn.

Waar ging het mis?

Het doek is gevallen voor warenhuisketen V&D. Waar ging het mis? Een chronologisch overzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden